Подобрения на сигурността на машинното гласуване предлага служебният министър на иновациите Росен Карадимов, съобщиха в прессъобщение от Министерския съвет.

Целта на предложенията е да се подобрят правилата и процедурите. "Представителите на служебната изпълнителна власт притежават необходимите знания и компетенции, с които да надградят посочената процедура с цел повишаване на доверието в изборния процес", изтъква в писмото Карадимов.

Правителството предлага да бъде оптимизирана процедурата по член 213б от Изборния кодекс, който регламентира правилата за прозрачност и сигурност на машинното гласуване. 

Друго предложение е да се разшири процесът по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване (ТУМГ), като се добави и софтуерът за параметризация и съответствието на флаш-паметите, тъй като те са вид периферно устройство и представляват неразделна част от ТУМГ по време на машинното гласуване.

Предлага се също доставката на пломбите за запечатване на отделението с двата броя флашпамети, в които се съдържа най-чувствителната и въобще цялата информация от изборите, както и гарантиращи идентифициране на опити за отваряне на корпуса за машините за г ласуване, да се осигурява от независим доставчик, различен от изпълнителя на обществената поръчка за машинното гласуване.

Кабинетът препоръчва също да се води регистър на пломбите, в който ясно да е отбелязано кой номер пломба на кое място, предназначено за запечатване, е поставена (напр. номер на пломбата за отделението с флашпаметите, номер на пломбата на корпуса). Номерата на пломбите следва да бъдат част от приемо-предавателния протокол за машините между СИК и изпълнителя, който доставя машините до секциите.

Министърът посочва още, че държавната администрация има готовност да подпомогне ЦИК при изпълнението на чл. 213б от Изборния кодекс при необходимост и да осигури експерти, със съответния професионален опит и експертиза от държавната администрация, които да подпомогнат процеса на проверка преди експедиция, както на предходните избори. По преценка на ЦИК предложенията могат да залегнат в съответните решения на Комисията.