Румен Радев припомни днес подписаната преди 5 години декларация за стратегическо партньорство между България и Китай и отново пожела в страната ни да бъде открит клон на китайска банка, както и да има директна авиолиния Пекин-София.

Президентът говори на китайски бизнес форум в Националния дворец на културата (НДК) в София, на който присъстваха представители на структурно значими компании от азиатската държава.

Събитието, което е обявено и като „Диалог в името на взаимноизгодното сътрудничество“, се стреми да опипа почвата в България за промотиране на китайското икономическо влияние в контекста на критикуваната на Запад инициатива "Един пояс, един път".

Сред официалните български гости на тридневния форум, които говориха, бе и служебният министър на икономиката Петко Николов. Той подчерта подкрепата на страната ни към китайската инициатива.

"Не трябва да забравяме факта, че България е втората държава в света, признала Китайската народна република. Даже се шегувам, че първата държава вече не съществува формално и на практика ние сме първата държава. Тази годишнина ни дава повод да разгледаме нашите отношения и вярвам, че днешните срещи по време на това събитие ще задълбочат и разширят това сътрудничество", заяви президентът Румен Радев.

Посланичката на Китай в България Дай Цинли увери, че директният маршрут за карго полети между България и Китай е бил одобрен и съществуват условия за първи полет.

България е втората държава след СССР, която признава Китайската народна република на 03.10.1949 година. През 1954 г. на посещение в азиатската страна заминава делегация с участието на Вълко Червенков и други членове на Политбюро на БКП, като партийното величие се среща с Мао Дзъдун.

През 2019-ата година Румен Радев посети Китай и се срещна с президента и лидер на ККП Си Дзинпин и с премиера Ли Къцян. Тогава държавният глава обяви подкрепа за "Един пояс, един път".

Радев и Си се договориха за издигане на двустранните отношения на ниво стратегическо партньорство, съобщи тогава президентската пресслужба. Още преди 5 години двамата президенти са обсъдили откриването на директна авиолиния и клон на китайска банка в страната. Радев изрази и мнение, че България има потенциал да стане логистичен център в Югоизточна Европа за пренос на стоки от Азия към Европа.

На събитието в НДК в четвъртък Радев припомни, че изложението на китайски продукти и услуги и българо-китайски бизнес срещи се провеждат в година, в която се отбелязват 75 години от установяване на дипломатически отношения.

Президентът посочи и следното:

"България е един от центровете в Източна Европа за информационни технологии, също така за роботика, комуникационни технологии. Основният дял от българския износ е електрониката и мисля, че с обща работа отношенията ни могат да станат още по-сериозни. Имаме сериозни постижения и в Космоса. В областта на селското стопанство също можем да работим заедно, а България като процент в цяла Европа има най-много площи, подходящи за биоземеделие."

Румен Радев призова още китайските фирми да се възползват от благоприятните условия за инвестиране в България. 

На китайския бизнес форум в НДК участват представители на големи финансови институции като Bank of China, The Export and Import Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China, технологичните компании Huawey и Dahua Technology и производители на електрически и други автомобили и резервни части като Dong Feng motors и Great Wall motors.

Енергийните компании от Китай са представени от China National Nuclear Corporation, Huasun Energy и United Energy Group. Има присъствие и на железопътни компании и производители като Shandong International Economic and Technical Coopеration Group, China Railway International Group (CREG), както и на логистичната компания Greenroad International Lоgistics.