Парламентарната бюджетна комисия прие на първо четене отлагането с една година на новите по-високи такси за битовите отпадъци. Поправките в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) бяха внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, като 20 депутати от комисията гласуваха днес "за", нямаше "против" и "въздържали се".

Действащите текстове предвиждат преминаване към новия механизъм за формиране на таксата от 1 януари 2025 година.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС заяви, че на поредица от срещи с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и с общински администрации е станало ясно, че липсва готовност за въвеждане на новия механизъм. Според нея е необходимо създаване на автоматизирана електронна система за обмен на данни между общинските администрации, НАП, ГРАО, Агенцията по геодезия, картография и кадастър и НОИ за определянето на налога за "битови отпадъци".

Очаква се таксите да скочат между 3 и 10 пъти, което ще бъде сериозно изпитание, коментира още Петкова.

Директорката на Дирекция "Финанси на общините" в Министерството на финансите Жени Начева припомни, че правителството е приело наредба за изготвяне на план сметка и определяне на такса "битови отпадъци" в съответствие с изискванията на ЕК и принципа "замърсителят плаща".

Същевременно НСОРБ е информирало финансовото министерство нееднократно, че общините имат различна готовност за приключването на работата си по изпълнението на закона. НСОРБ подкрепи отлагането с година на по-високите такси.

Служебният зам.-министър на околната среда и водите Виктор Атанасов заяви, че МОСВ не може да подкрепи предложената промяна. Той припомни, че през 2023 г., след официално уведомление на ЕК, е започнала наказателна процедура срещу страната ни за неизпълнение на задълженията по въвеждането на принципа "замърсителят плаща".

Според служебния зам.-министър Атанасов отлагането с година ще постави под въпрос и присъединяването на България към ОИСР през 2025 година.

Представителите на работодателските организации също изразиха резерви и се обявиха против законопроекта, информира БТА.