Споразумение с ГЕРБ не си струва хартията, на която е подписано, трябват действия. Това каза в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Така той коментира вчерашното предложение на Бойко Борисов за "джентълменско споразумение" между партиите.

Василев добави, че ГЕРБ си "сменя мнението по три пъти на ден", заради което няма доверие на предложения от партията.

За пореден път Василев повдигна темата за законите, които трябва да се приемат, за да получим парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Той припомни, че става дума за три закона, повечето от които са антикорупционни.

"Крайно време е Бойко Борисов да спре да се крие по храстите, да мота топката, да се снишава по-ниско от тревата. И да излезе да каже като мъж - тези закони ни притесняват, притесняваме се, че когато ги приемат, ще ни хванат за корупция. Или - ние сме наистина за европейско развитие на България", заяви Василев.

Той допълни, че става дума за подаването на сигнали за корупция, за приемане на прозрачни правила за избор на шефа на антикорупционната комисия и закона за личния фалит. Василев припомни, че тези закони са внесени от "Продължаваме промяната - Демократична България", но отлежават в деловодството.

Василев е убеден, че и в ГЕРБ има хора, които искат тези закони да бъдат приети. Той добави, че цялата сума по Плана, която е в размер на над 12 млрд. лв., ще е под риск, ако не се изпълнят реформите.

Засега няма ответна реакция от партията на Бойко Борисов. 

ГЕРБ мълчи, други реагират... срещу Василев

Според Цвета Рангелова от "Възраждане" призивът на Василев за законите по Плана е закъснял и абсурден.

"Кога се сети Асен Василев да призовава Народното събрание да ускорява работата си по приемане на законите, свързани с Плана за възстановяване? Кой управляваше 9 месеца, с кого управляваше, имаха конституционно мнозинство и, вместо да разбутват Конституцията в абсолютно абсурдна посока, можеха да приемат абсолютно всичко, което искаха", припомниха от "Възраждане".

Освен това Бойко Борисов и сега отправи апел към ПП-ДБ за коалиция в следващия парламент, те не са се отказали, добави Цвета Рангелова.

Тук следва да се отбележи, че по време на въпросните девет месеца - управлението на Николай Денков - "Продължаваме промяната - Демократична България" имаше само 63 депутати и нямаше как да приемат сами тези закони без подкрепа поне от ГЕРБ, които бяха с 69. Именно за това Василев упреква ГЕРБ, че заради тях законите по Плана отлежават.

Иначе в духа на "Възраждане" бе и коментарът на Станислав Балабанов от "Има такъв народ":

"Асен Василев управлява с Бойко Борисов и Делян Пеевски една година. Искам да му кажа – "Има такъв народ" (ИТН) му даде възможност да извърви целия път по антикорупционното законодателство с мнозинство, извън Борисов и Пеевски само преди няколко седмици, когато бяхме носители на третия мандат. Неговият партньор Кирил Петков отказа да има антикорупционно законодателство извън Пеевски и Борисов".

Подобен бе и коментарът на Борислав Гуцанов от БСП:

"Аз се учудвам на късата памет на колегите от ПП-ДБ, защото те бяха в тази срамна сглобка с политическа партия ГЕРБ и с ДПС, и по време на тяхното управление не се взе нито едно евро от Плана за възстановяване и устойчивост". 

Няма време за никакви промени, вече сме в предизборна кампания, коментира председателят на парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски.