Изслушванията на кандидатите за еврокомисари от евродепутати може да бъде отложено за седмицата между 4 и 12 ноември, пише „Политико“. Това твърдят пред изданието няколко източника.

Досега очакванията бяха, че изслушванията на кандидатите пред ресорните парламентарни комисии ще продължат до средата на октомври. За предишната Комисия те се проведоха в края на септември и началото на октомври 2019 г.

Още нищо не е сигурно, изтъква говорител на Европейския парламент. Но германският евродепутат Бернд Ланге – шеф на Конференцията на председателите, заявява, че предложението е изслушванията да се състоят през работните дни между 4 и 12 ноември. Същото се говори и сред постоянните представители на страните от ЕС в Брюксел.

Една от причините за отлагането е натовареният календар на Европейския парламент за цяла година напред, пише „Политико“. Това обаче не означава, че новата Европейска комисия ще встъпи в длъжност след Нова година. Евродепутатите могат да я одобрят до 28 ноември и тя да започне работа през декември.

Същевременно вероятността Урсула фон дер Лайен да обяви състава на следващата Комисия идната седмица става все по-малка, пише още „Политико“. Словения бави одобрението на номинацията на своята кандидатка Марта Кос. Страната смени първоначално номинирания Томаж Весел заради настояването на Фон дер Лайен в ЕК да има повече жени.

Причина е противостоенето между премиера Роберт Голоб и неговия предшественик и настоящ опозиционен лидер Янез Янша. Днес въпросът за кандидатурата на Кос трябваше да бъде обсъден от Комисията по делата на ЕС в парламента в Любляна. Шефът на комисията Франц Брезник, който е съпартиец на Янша, настоява да получи отговор на въпроса защо Томаж Весел сам се е оттеглил от надпреварата. Той дори написал писмо до Фон дер Лайен и иска тя да му прати копие от своето писмо, за което се твърди, че изпратила до премиера Голоб с искане Весел да бъде заменен с жена.

Следващата сбирка на парламентарната комисия може да се състои и след 10 дни. И така Фон дер Лайен няма да може да обяви новата Европейска комисия на предстоящата сесия в Страсбург. Според Договорите на ЕС Комисията трябва да бъде обявявана само в пълен състав.