Екатерина Захариева, бивш министър на ГЕРБ и сега депутат от партията на Бойко Борисов, остава единственото българско предложение за еврокомисар.

Това съобщиха в понеделник вечерта от правителствената пресслужба като се обосноваха с писмо на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"След събеседвания с кандидатите председателят на ЕК отправя искане до служебния премиер Димитър Главчев официално да посочи Екатерина Захариева като единствен български кандидат", се твърди в официалното съобщение от "Дондуков" 1. 

В края на август Главчев обяви решението на служебното правителство да бъдат номинирани за еврокомисар Екатерина Захариева и Юлиян Попов, съответно от ГЕРБ-СДС и от „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

Ето и съобщението от МС:

Служебният премиер Димитър Главчев представи Екатерина Захариева като кандидат за еврокомисар от България в отговор на писмо на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

В писмото се финализира процедурата по номиниране на кандидат за еврокомисар от България и е в отговор на писмо на фон дер Лайен, в което тя благодари за предложените от българското правителство две кандидатури. След събеседвания с кандидатите председателят на ЕК отправя искане до служебния премиер Димитър Главчев официално да посочи Екатерина Захариева като единствен български кандидат.