САЩ и Великобритания са все по-загрижени за задълбочаващите се военни връзки между Русия и Иран, които включват споделяне на секретна информация и технологии, свързани с ядрената програма на Техеран, съобщи Bloomberg. Според изданието Кремъл засилва сътрудничеството с Иран в контекста на опитите на страната да се сдобие с ядрени оръжия. Тази тревожна динамика предизвиква сериозни опасения за сигурността в глобален мащаб.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че нивото на ядреното гориво в Иран се е увеличило значително между юни и август 2024 г., което само по себе си е сигнал за възможна ескалация в развитието на ядрената програма на страната.

Американски и британски официални лица проведоха важни разговори по време на среща във Вашингтон, в която участваха министър-председателят на Великобритания Кийр Стармър и президентът на САЩ Джо Байдън. Те описаха задълбочаващото се сътрудничество между Русия и Иран като „тревожно“ и подчертаха, че военните и технологични връзки между двете страни създават нови рискове за международната сигурност.

"Администрацията на Байдън остава дълбоко загрижена за ядрените дейности на Иран", коментира говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом. "Президентът ясно заяви, че САЩ са готови да използват всички налични средства, за да предотвратят ядрена ескалация от страна на Иран."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви по време на посещение в Лондон, че Москва и Техеран обменят не само военни технологии, но и ядрени знания. Той отбеляза, че Русия вече е получила партида ирански балистични ракети Fath-360, докато Иран се възползва от руски технологии в областта на ядрената и космическата програма.

"Това е двупосочна улица – Русия споделя технологии и информация, които Иран търси, включително по ядрени въпроси", обясни Блинкън. Той и британският външен министър Дейвид Лами изразиха съгласие, че "ядрената програма на Иран никога не е била по-напреднала."

Въпреки че Техеран продължава да настоява, че не се стреми към разработването на ядрени оръжия, напрежението в региона, особено с Израел, поставя въпроса дали Иран няма да промени своята позиция. Западните сили, от своя страна, виждат нарастващото сътрудничество с Русия като фактор, който ускорява тези опасения.

Министрите на външните работи на Г-7 също осъдиха военната подкрепа на Иран за Русия, особено износа на ирански балистични ракети, които Кремъл използва в конфликта в Украйна. В съвместно изявление министрите призоваха за незабавно прекратяване на тази подкрепа, като я нарекоха допълнителна ескалация на ситуацията в региона.