Наводненията в Централна Европа вече взеха живота най-малко на 10 души, а дъждовете не спират.

Много градове в Полша, Румъния, Австрия и Чехия са под вода или засегнати от прииждащи, пълни с отломки води след дни на проливни валежи, предаде Ройтерс.

През уикенда пограничните региони между Чехия и Полша също бяха тежко засегнати - със срутени мостове и разрушени жилищни сгради, села и градове бяха потопени и в Източна Румъния.

В България служебният премиер Димитър Главчев свика работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в някои европейски региони. На нея на министър-председателя е било докладвано, че няма опасност страната да бъде застигната от циклона, причинил опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа.

Полша обяви бедствено положение. Чехия също обмисля подобна стъпка.

В Чехия покачващото се ниво на река Морава остави под вода около две трети от десетхилядния град Литовел, намиращ се на 230 километра източно от Прага, и доведе до затварянето на училища и здравни заведения. Наводнени части на североизточния град Острава доведоха до принудителното затваряне на електроцентрала, осигуряваща парното и топлата вода на града, както и до затварянето на два химически завода.

Повече от 12 000 души са били евакуирани в Чехия, написа снощи в платформата Х премиерът Петър Фиала, който свика извънредно заседание на парламента за днес.

В Румъния наводненията през уикенда отнеха живота на шестима души. В Австрия загина пожарникар. Мъж се удави в Полша вчера.

Полският министър на инфраструктурата Дариуш Климчак каза, че е бил уведомен за втори смъртен случай. Заместник-министър на вътрешните работи Чеслав Мрочек заяви днес пред националното радио, че през последното денонощие хиляди пожарникари, полицаи и военнослужещи са се борили със стихията.

“Правителството, както беше обявено, ще вземе решение за въвеждане на бедствено положение. Съветваме се с местните ръководители”, каза Мрочек.

Словашката столица Братислава и унгарската Будапеща извършиха приготовления за предпазване от наводнения заради покачването на Дунав.

Нивото на реките и водоемите в Австрия спадна снощи с отслабването на валежите, но властите казаха, че се подготвят за втора вълна от наводнения, на фона на очаквания проливен дъжд в следващите часове.

В Х председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати послание на солидарност със засегнатите от наводненията и увери, че ЕС ще осигури подкрепа.