Българският евродепутат Петър Волгин от „Възраждане“ и крайно дясната група на „суверенистите“ обвини колегите си от проевропейското мнозинство, че ръцете им са оцапани с кръвта на жертвите и в Украйна, и в Русия, и че се правят на Пилат Понтийски.

Той отправи нападките си по време на дебат за продължаваънето на финансовата и военна помощ за Украйна в Европейския парламент в Страсбург.

Зад конфликта стои „колективният Запад“, който подкрепя "режима" на Зеленски, стана ясно от изказването на Волгин. А накрая той завърши с една от знаменитите реплики на ген. Пиночет.

Но не спомена и дума, че Русия е нахлула в Украйна.

„Тази война можеше да свърши още март 2022 г., ако колективният Запад в лицето на САЩ и Борис Джонсън не бе наредил на Зеленски да провали мирните преговори в Истанбул. Колективният Запад знае, че не може да победи Русия. Той просто ползва тази война, за да изтощава Русия“, започна Волгин.

И обяви това за „просто една цинична стратегия, в името на която загинаха и ще продължат да загиват стотици хиляди украинци и руснаци“.

„Всеки един снаряд, всяко едно евро, което страните от ЕС изпращат на Киев, означават продължаване на войната, а, значи, и смъртта на още много хора – военни и цивилни“, продължи българският представител.

След което стовари своя гняв върху колегите си в залата:

„Така че и вие също, европейските депутати, които гласувате резолюции с подобно съдържание, носите пряка отговорност за тези жертви. Подкрепяйки режима на Зеленски, вие ставате съучастници в убийството на толкова много хора. Кръвта на жертвите в Украйна и в Русия е и по вашите ръце, депутати от мнозинството в ЕП. И колкото и да се правите на Пилат Понтийски, колкото и да се опитвате да си измиете ръцете, не можете да ги измиете.“

И завърши със следните думи:

„Обикновен съд няма да ви осъди, съдът на историята ще ви осъди.“

Думите за съда на историята бяха често използвани от чилийския диктатор Аугусто Пиночет, управлявал страната си от 1973 до 1989 г. Те бяха в отговор на обвиненията за убийства и репресии на противниците на хунтата и в подкрепа на икономическия разцвет по време на режима.

Водещият заседанието прекъсна Петър Волгин, тъй като просрочи времето за изказване. Това се случи и с много от другите оратори.

Евродепутатите от радикалната левица и крайната десниа звучаха в един глас – срещу Украйна и като оправдание за действията на Русия.

Резолюцията за помощта за Украйна ще бъде гласувана на 19 септември.