Петър Волгин - българският евродепутат от „Възраждане“ и крайнодясната група „Европа на суверенистите“ (ЕСН) започна с оплакване за цензура срещу самия себе си своята дейност в Европейския парламент.

Това стана по време на дебат в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, посветен на огласения по-рано днес доклад за върховенството на закона в страните членки на ЕС. Той обхваща и ситуацията с медиите.

Доскорошният водещ от БНР е заместващ член на тази комисия.

„Преди да стана евродепутат, бях журналист в БНР. И като такъв направих интервю с руската посланичка в България. То трябваше да бъде излъчено, но не беше излъчено, защото председателят на една от политическите партии, които управляваха тогава, го забрани на практика. Той каза, че такова интервю не бива да бъде излъчвано. Става дума за партията ДПС“, каза Волгин.

Той не назова името на лидера, но видно имаше предвид Делян Пеевски.

Волгин припомни на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, че той е в едно и също политическо семейство с ДПС – това на либералите.

„Искам да ви попитам как вие като еврокомисар ще се борите срещу тези случаи на цензура, които в никакъв случай не са в синхрон с принципите на съществуване на ЕС, а са тъкмо обратното. И ако тези случаи зачестят, каквито опасения имам, дали ЕС няма да се превърне от съюз на държави, в които се уважава свободата на словото, в нещо средно между това, което се случваше в нацистка Германия и това, което се случваше в СССР? Имам опасения, че точно това става в момента“, продължи Волгин.

Той обаче не се ограничи със своя случай. Българският представител сподели, че е имало цензура и срещу германското списание „Компакт“. По думите му то е било спряно, техниката му е била конфискувана, а акаунтите му в социалните мрежи са били изтрити, защото си е позволило да вземе интервю от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

„Първото нещо, което се прави в такива конкретни случаи, е да се заведе дело пред националните съдебни власти, включително пред Съда на ЕС, ако има нарушение на европейското право“, отговора Дидие Рейндерс.

По отношение на свободата на медиите той припомни, че има доста притеснения в много страни членки. А приетият по време на мандата на тази Комисия Законадателен акт за свободата на медиите, който е в действие от май, трябва да бъде транспониран в националните законодателства до август 2025 г.

„Именно чрез този развой на нещата ще наблюдаваме дали медийните регулатори са независими, има ли прозрачност за собствеността на медиите, дали, както вие поставяте проблема, в обществените медии има редакционна независимост и достатъчно финансиране на обществените медийни услуги. Смятам, че този дебат ще се развива почти навсякъде в ЕС. Мисля, че ще трябва да работим заедно с Европейския парламент за възможно най-доброто транспониране на този нов акт във всички страни членки. И ако това не стане, имаме инструменти на разположение, особено процедури за нарушение“, допълни еврокомисарят.