Нов вариант на COVID-19 се разпространява в Европа. XEC, който е комбинация от вариантите KS.1.1 и KP.3.3, е открит за първи път в Германия през лятото. Той вече е идентифициран в 15 държави. 

"ХЕС е много лек - колебаеш се болен ли си, или не си. В голямата си част хората не ходят на лекар. Карантина е юридически термин, но медицинската етика сочи, че когато си болен, е добре да стоиш вкъщи и да се пазиш", обясни по този повод главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в "Твоят ден" по NOVA NEWS във вторник.

Сред симптомите са дразнене в гърлото и лека отпадналост.

"Възможно е да се вдигне температурна, но по-скоро не е характерно. Водещи са проявите в горните дихателни пътища, но има и болки в мускулите. Протича за 3-4 дни. При усложнения се появява пневмония, но това се случва при малък процент от пациентите. Лечението се провежда симптоматично", добави той. 

COVID ще се променя още и ще се появяват нови щамове, напомни Кунчев. "Въпрос на преценка е дали искаме да се предпазим. Ако обаче попадаме в рисковите групи, това е задължително. При леката клинична картина хващаме само върха на айсберга. Огромната част от заболеваемостта не е регистрирана и реалната е 5-10 пъти над официалната. Маски са нужни само на места, където се струпват болни хора", посочи доц. Кунчев. 

След като вече беше регистриран първият случай на грип, главният държавен здравен инспектор уточни, че H3N2 и H1N1 са включени във ваксините.

"Трябва да са имунизирани тези, за които е важно - възрастни, хроничноболни, бременни. Всички ваксини вече са в България. В началото на октомври ще направим пресконференция, за да напомним, че започва сезонът на ваксинациите. Последните три месеца на годината са най-подходящи. В края на януари се достига пикът на епидемията - това се повтаря от няколко години насам", припомни той.

Доц. Кунчев алармира, че не рекламира крем против стави, нито каквито и да било медикаменти. Той обясни, че нуждаещи се са му звънели от различни страни, но той категорично е отрекъл да участва в реклама, която се разпространява в социалните мрежи