Малко повече от година преди следващите избори за Бундестаг в Германия вече е ясно кои ще са кандидатите за канцлери, които ще влязат в надпревара. Досегашният канцлер Олаф Шолц най-вероятно ще се кандидатира още веднъж със социалдемократите, а днес и християндемократите посочиха своята номинация – лидерът на партията Фридрих Мерц.

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц ще бъде кандидатът на Съюза за канцлер. Това съобщиха няколко информационни агенции, като се позоваха на партийни кръгове.

Първи новината коментира сегашният канцлер Олаф Шолц. „Няма нищо против, ако г-н Мерц е кандидатът на Съюза за канцлер“, заяви Шолц в отговор на журналистически въпрос в Астана, Казахстан, където той е на посещение. Самият Шолц вече заяви, че иска да се кандидатира отново.

Решението идва само ден след като друг смятан за основен претендент политик – премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст обяви решението си да не се кандидатира. В понеделник вечерта той заяви, че в момента не е на разположениер. В същото време той изрази подкрепата си за Мерц.

Смятаният за главен съперник на Фридрих Мерц в партийните кръгове премиер на Бавария Маркус Зьодер засега подкрепя кандидатурата на Мерц. Изборите за следващ парламент в Германия ще се проведат на 28 септември 2025 година.