"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обжалва отказа на Софийска градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство за влиянието на Делян Пеевски върху прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на коалицията. От там уточниха, че сигналът е подаден от народните представители на ПП-ДБ през юли във връзка с изказани твърдения от членове и ръководството на „Движението за права и свободи” за нарушаване на независимостта на българската прокуратура и употребата ѝ за изпълнение на политически поръчки от страна на Пеевски срещу тях, чрез оказване на принуда, засягане на частната собственост и неприкосновеност на граждани и техните семейства.

Сигналът бе изпратен и до главния прокурор, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура.

От коалицията добавиха, че по този начин на практика се е потвърдило това, срещу което ПП-ДБ се борят от години - "овладяването на българските институции от Пеевски и други негови политически партньори".

"Сигналът срещу санкционирания по Магнитски депутат включваше данни за извършени престъпления по служба от магистрати и служители на Министерство на вътрешните работи с цел сплашване, оказване на принуда и натиск, имуществени престъпления и други", пише в съобщението. 

В текста е посочено още, че СГП на практика "абдикира от основните си функции, като дори не намира причина да възложи проверка за събиране на допълнителна информация".

От коалицията добавиха, че не става известно и защо СГП не изисква сведения и обяснения от лицата, цитирани в сигнала, автори на твърденията за нерегламентирани и незаконосъобразни действия на институциите. "Въз основа на жалбата на ПП-ДБ “Апелативна прокуратура – София” има възможност да отмени решението на СГП и да го върне с указания за продължаване на действията по събиране на доказателства. Ако и тази прокуратура откаже да действа, ще обжалваме пред съда", заявиха от пресцентъра на ПП-ДБ. 

В жалбата си от ПП-ДБ определиха постановеното от СГП за "неправилно и незаконосъобразно". 

Припомняме, че повод за сезирането на прокуратурата от страна на коалицията бе писменото изявление на Ахмед Доган от 10 юли, с което поиска оставките на Делян Пеевски и негови съратници от ръководни партийни постове в ДПС. 

"Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд!", заяви тогава Доган.