Западните съюзници са закупили от Турция петролни продукти за около $2 милиарда, произведени от руски суровини през първата половина на 2024 г. Това става възможно благодарение на вратичка в санкциите, която позволява на Москва да продължи да продава големи количества петрол на Европейския съюз и САЩ.

Това пише в съвместен доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (ЦИЕЧВ), озаглавен "Лицемерието на санкциите" ("Sanctions hypocrisy").

Руският петролен и газов сектор е основен източник на приходи за Кремъл, осигурявайки 32 % от федералния бюджет през 2023 година.

Съавторът на доклада Мартин Владимиров, който е директор на програмата за енергетика и климат на ЦИД, пише, че само през първите 6 месеца на тази година въпросните петролни продукти, изнесени за страни от ЕС, включително България, както и за САЩ, са били направени от преработването на руски нефт в три турски рафинерии.

Най-важната стъпка, която санкциониращите държави трябва да предприемат, е да забранят вноса на петролни продукти от рафинерии, използващи руски суров петрол. Това би засилило ефекта на санкциите, като обезкуражи трети държави да внасят големи количества руски суров петрол и така да се задуши търсенето на нови пазари от страна на Русия, призовават от ЦИД и партньорите им от ЦИЕЧВ.

"Вносът е технически законен, благодарение на добре познат начин за заобикаляне на санкциите", пише "Политико" в статия за случая. "Въпреки че ЕС и неговите западни съюзници отдавна са забранили почти целия внос на руски петрол, страните все още могат да купуват гориво с руски произход, ако първо то е било преработено в друга държава, например Турция", обясняват авторите на списанието.

След това брюкселското издание продължава с детайлно описание на схемата:

„Когато ЕС внася бензин от Турция, той е с 10% по-евтин, отколкото от Саудитска Арабия“, казва Вайбхав Рагунандан, анализатор в Центъра за изследване на енергията и чистия въздух. „Но тези спестени пари изобщо не се прехвърлят на потребителите. От тях се възползват само компаниите и търговците. Някой печели страшно много от тази търговия, но това не са обикновените хора.“

Докладът се спира на следния пример. Рафинерията "Стар", която е собственост на азербайджанската СОКАР, е преработила почти 100 % руски нефт, 73 на сто от който е идвал от "Лукойл". Това означава, че количествата руски нефт от рафинерията в Бургас вероятно са били пренасочени към Турция. Горивата отново се изнасят за същите клиенти на "Лукойл" в Европа и САЩ, пишат от ЦИД.

От неправителствената организация посочват, че след премахването на дерогацията политиците в България са запазили мълчание по казуса с "Лукойл", забравяйки, че руската компания все още е монополист на българския пазар, както и огромен риск пред националната и енергийната сигурност.

Данъчните приходи, събирани от Москва от горивата, продавани на западните държави, биха позволили на Русия да набира всеки месец допълнително 6200 войници, които да се бият в Украйна, според анализа, пише още "Политико".

Доклада можете да прочетете тук.