Най-добрият български тенисист Григор Димитров заяви, че е далеч от сбогуване с тениса и с българската публика и очаква с нетърпение демонстративния мач с една от световните спортни звезди, легенда на тениса и олимпийски шампион от Париж 2024 г. Новак Джокович. Двамата дадоха съвместна пресконференция, въпреки че първоначално беше обявено, че с медиите ще се срещне само Димитров. Те казаха, че приятелството им и благотворителната кауза са довели до мача днес. Срещата е тази вечер в "Арена София". 

"Удоволствие е да бъда тук за втори път. През 2012 година беше за друга кауза, сега е за тенис. Ние сме приятели с Григор, дълги години сме в тениса. Преди четири години той дойде в Белград да играе и сега се договорихме да бъдем тук. Радвам се, че мога да помогна на неговата фондация, на неговите инициатива. Играли сме много пъти, уважавам го. Сърбия и България имаме общи традиции и култура и ми е много драго да бъда тук. Ние сме български и сръбски братя. Играли сме много на терена, разбираме на всякакви езици - български, сръбски и английски. Не знам колко още ще играя професионално и съм щастлив, че съм тук да играя с Григор, който е много успешен тенисист. Пожелавам на България да има добър тенис и добър спорт. Не подкрепям само България, а и Григор Димитров, неговото семейство и фондация", започна Джокович, цитиран от БТА.

Джокович коментира на какво се дължи дългата му и изключително успешна кариера.

"Става дума за отдаденост и работа. Умът и тялото трябва да бъдат на най-високото ниво, за да си на върха на тениса. Много елементи се състоят от постоянството. Чувствам, че формулата е нещо между това да осъзнаеш какво точно тялото иска и какво трябва да правиш, за да си отдаден максимално на това, което правиш. На 37 години обмислям най-вече към програмата си, за да преценявам на кои турнири да покажа най-добрия си тенисист", каза още сърбинът.

Джокович: Трябва да се адаптираш през цялото време

"Много играчи са правили история в спорта, в който има голяма конкуренция. Трябва да се адаптираш през цялото време. Тялото страда много, когато сменяш настилката на корта, закрити и открити, часовата зона и други. Нивото ни трябва да бъде много добро възможно най-дълго време. Наистина трябва да бъдеш на 100 процента отдаден на това, което правиш. Тенисът е индивидуален спорт, няма кой да заеме мястото ти. Тенисът е красив спорт, в който имаш много предизвикателства като млади тенисисти, които да те изместят", допълни той.

Той обясни, че няма дългосрочни планове за кариерата си и иска да отдели повече време за семейството си.

"Имахме вечеря миналата вечер. Казах на моя щаб, че за пръв в кариерата си нямам дългосрочен план. Ще играя тук и в Китай, след което в Саудитска Арабия, след това не знам. Ще видя как ще се чувствам. Семейството е много важно за мен, а аз не прекарвам много време с тях от много години. Моята професия е такава, че не съм вкъщи и пътувам много. Водя се от рекордите и резултатите също, но трябва да дам приоритет на някои състезания пред други", каза един от най-успешните тенисисти в историята.

"Аз съм това, което съм. Знам какво е уникално балканско ДНК"

"Аз съм това, което съм. Знам от къде идвам, знам какво е уникалното балканско ДНК. Имаме дух на войни, той е заложен в нас. Ние сме много страстни хора, но всеки прави грешки. Понякога сме повече темпераментни, отколкото трябва. Аз обичам живота, емоционален съм, а това е нещо, което имаме всички балканци. Ние се разбираме, без да говорим на общ език. Български и сръбски са близки езици", допълни той.

Джокович се надява да изиграе още мачове с Григор Димитров, за да радват публиката.

"Винаги съм приветствал Григор Димитров да дойде в Белград. Независимо дали ще ми дойде на гости просто или ще играем мач. Надявам се да играем поне още един мач. Дано да бъде догодина или някоя следваща. Не е лесно да намерим време в графиците си, защото са много различни. Никой не знае какво ще се случи. Двамата много обичаме да играем и да радваме хората. Винаги съм искал календарът да бъде различен, за да имаме време за неофициални мачове. Защо пък да не направим тур на Балканите", завърши сърбинът.

Григор Димитров: Далеч съм от всякакво сбогуване

"Вече толкова години съм в тура и искам да дам нещо повече от себе си за децата в неравностойно положение. Още от малък приемам тези неща дълбоко в сърцето си. Двамата се събрахме да поговорим за това нещо. Даваме една голяма част от себе си за фондациите, които имаме. Искам да помагам и да давам част от опита си, за да е по-лесно и за малките. Надявам се да бъде началото на една хубава кауза", започна Димитров, цитиран от БТА.

Запитан дали срещата тази вечер е формално сбогуване с българската публика Димитров отговори:

"Не, още съм далеч от всякакво сбогуване. Това е нещо повече. През годините всеки играч си има негови цели и ги гони. Аз не съм различен, такива са обстоятелствата. Нека гледаме напред, нека мислим позитивно, нека от този повод да очакваме да се случи нещо повече".

Григор увери, че вече си чувствам по-добре, след като заради травма се наложи да прекрати участието си на Откритото първенство на САЩ по тенис.

"Със сигурност съм вече по-добре. Липса на късмет имах в последните два турнира от Големия шлем, имах проблеми с тялото, но това е спортът. Сега ми предстоят още 4-5 турнири. Още не знам както ще се случи с тялото ми, защото в Ню Йорк бях максимално подготвен. Много мачове ми се събраха и това е комбинация от всичко. Напрежението също отдава голямо значение", обясни той.

За него е много специално, че ще играе с Джокович пред родна публика.

"Не може да се сравни с нищо, че той дойде тук. Този мач не е за мен, а за цяла България! Искрено се вълнувам, много е специално и с нетърпение до очаквам. Винаги съм искал тук да има тенис на световното ниво, но това той да дойде в София - искам да е за всички нас, за всички фенове на спорта. Все пак имаме Новак, който е най-, най-добрият. Това е един от най-важните ми моменти като българин.

"Новак също има фондация от няколко години, изчаквахме правилния момент. Бяхме в разговори от доста време, но трябваше да има прозорец, за да сме свободни и двамата. Сега всичко е по план и може да се насладим на този момент", продължи той.

Димитров няколко пъти повтори колко е очаквал този мач и колко е развълнуван:

"В последната седмица бях фокусиран да се чувствам добре здравословно, защото срещу Новак това ще ми трябва. Двамата се вълнуваме. Не е лесно, когато играеш такъв вид мач. Искаме да покажем най-доброто от себе си и много добри разигравания за публиката."

Григор Димитров е играл много пъти срещу Джокович, но каза, че много повече поуки си е взел от загубата на "Уимбълдън" през 2014 година, отколкото от победата му на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид 2013-а, който е единственият му успех в 13 мача.

"Може би мачът на "Уимбълдън" ме научи повече, отколкото победата в Мадрид, която бе много сладка. Имах сетболи в четвъртия сет на "Уимбълдън" и никога няма да го забравя. Имах нужда 2-3 седмици да се възстановя психически от този мач. След него започнах да разбирам други неща за тениса, помогна ми да разбирам други неща - как да играя с тенисисти от ранга на Новак. Това е един от мачовете, които стоят най-много в съзнанието ми", припомни си той.

"Тенисът не е спринт, а маратон"

"Постоянна работа, много съм упорит. Дори когато имах тежки моменти в и извън спорта, никога не спирах. Тенисът не е спринт, а маратон. Новак продължава след 20-ата си година да играем, аз съм още в 16-ата си. Когато започнах да тренирам, знаех, че съм на много по-високо ниво. Титлата в Бризбейн ми даде добър старт, след това бе постоянството. Когато имаш добри резултати и класирането за ранглистата си идва. Трябва да съм добре, за да давам най-доброто от себе си на всеки турнир“, обясни още той за присъствието си и успехите си в големия тенис.

Григор Димитров ще участва на "Лейвър къп" тази седмица, а след това в Пекин и Шанхай.

"Трябва да внимавам с натоварванията. Ако всичко върви добре, ще продължа да играя и целта е Торино в края на годината", каза той.

Обясни още и че целта му е да бъде в осмицата за годината като добави, че това може да стане само с постоянство.

"Не искам да отивам в тази посока и не искам да си създавам излишен стрес. Искам да бъда спокоен на корта и резултатите ще дойдат. С или без Торино, тази година е една от най-успешните ми откъм постоянство и мачове. Това ми дава цели за бъдеще - да започна следващата по-добре и да имам повече успехи. Гледам турнир за турнир и нека да видим какво ще стане", завърши Димитров.