Европейската комисия препоръча днес забраните срещу тютюнопушенето в ЕС да обхванат и откритите обществени пространства. Препоръката цели допълнителна защита при т. нар. "пасивно пушене", съобщава БТА.

Комисията предлага забраните да обхванат места за отдих на открито, където има вероятност да се събират деца, като и детски площадки, увеселителни паркове и плувни басейни, външни площи на здравни и учебни заведения, обществени сгради, заведения за услуги, спирки и гари.

Препоръчва се също ограниченията да предвидят и нови изделия като електронните цигари.

ЕК ще предостави 96 милиона евро за подобряване на контрола върху тютюна и никотина, както и за предотвратяване на пристрастяването към тези вещества. Комисията отбелязва, че политиката за здравеопазването се определя от всяка от държавите в ЕС, "като се вземат предвид националните обстоятелства и нужди".

ЕС се стреми до 2040 г. да постигне "поколение без тютюн", така че пушачите да бъдат под пет процента от населението. Тютюнът е водещата причина за рак, като над една четвърт от смъртните случаи от тази болест в ЕС, Исландия и Норвегия се дължат на тютюнопушенето. Пазарният дял на новите видове устройства за пушене нараства, а рекламата за тях подвежда, че са безопасни или полезни като средство за отказване от тютюнопушенето, се отбелязва в съобщението.