Слуховете около смяната на израелския министър на отбраната Галант се засилват. Хардлайнерите в правителството го смятат за твърде балансиран, а и министър-председателят Нетаняху вече ясно се дистанцира от него.

Ако се вярва на израелските медии, въпросът вече не е дали министърът на отбраната на Израел Йоав Галант ще бъде сменен, а кога. Преди няколко дни самият Бенямин Нетаняху вече ясно се дистанцира от своя министър на отбраната:

„Винаги съм казвал: докато има доверие, сътрудничеството е възможно. Но това доверие ни задължава преди всичко за едно нещо, а именно всички министри, без изключение, да спазват решенията на кабинета и правителството“, каза Нетаняху. „Веднага щом бъдат взети решения, вие се ангажирате с тях. Това е основният момент, който в момента се разглежда“.

Смятан за твърде предпазлив и балансиран

Напоследък се забелязва разрив между премиера и неговия министър на отбраната. Например по въпроса за закона за наборната военна служба, който се отнася до набирането на ултраортодоксалните за армията, или по въпроса за коридора „Филаделфия“, където Галант би изтеглил войските от тази гранична ивица от Газа към Египет, за да постигне евентуално освобождаване на заложници. Нетаняху отхвърля това. По време на заседание на кабинета преди няколко седмици между двамата е имало разгорещена дискусия.

Някои министри в израелския кабинет открито призовават за уволнението на Галант. Например крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир:

„Отдавна призовавам Нетаняху да уволни Йоав Галант. Сега е дошъл моментът и това трябва да стане незабавно“, заяви Бен-Гвир, като добави, че Галант не е достатъчно решителен за хардлайнерите в кабинета като самия него.

Галант е смятан за внимателен, предпазлив и балансиран. Това са качества, които опозиционните политици, от друга страна, ценят у Галант.

По време на посещението си във Вашингтон вчера бившият министър-председател Яир Лапид се изказа в подкрепа на Галант - именно защото не е подстрекател към война.

„Наистина се надявам, че министър Галант няма да бъде уволнен“, каза Лапид. „Той върши добра работа при ужасни обстоятелства. И в момента ние се опитваме всячески, заедно с нашите американски приятели, да намерим начин да разрешим конфликта в Северен Израел без тотална война.“

Това е надежда, която намалява с всеки изминал ден. Кабинетът по сигурността определи завръщането на жителите, които са избягали и са били евакуирани от Северен Израел, като допълнителна цел на войната. Това допълнително увеличава опасността от голям военен конфликт с терористичната милиция „Хизбула“ в Ливан в допълнение към войната в ивицата Газа.

Според слуховете опозиционният политик Гидеон Саар ще бъде наследник на Галант. Бивш депутат от „Ликуд“, той беше министър на правосъдието в предишното правителство при управлението на Нафтали Бенет и Яир Лапид. Ако Галант бъде уволнен, началникът на Генералния щаб на отбраната Херцел Халеви вероятно също ще се оттегли. Той е смятан за близък довереник на министъра на отбраната.