След безпрецедентната атака в Ливан, при която на публични места бяха взривени пейджъри на бойци на "Хизбула", най-малко девет души загинаха, а близо 3000 бяха ранени, екстремистката групировка, Иран и Ирак обвиниха Израел. Тел Авив засега мълчи, а съюзникът му САЩ се дистанцира.

Източници обаче твърдят, че зад масирания удар стои Мосад, поставила експлозиви в устройствата (как - виж долу).

Реакциите

САЩ не са свързани по никакъв начин с експлозиите на пейджъри в Ливан, заяви Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Вашингтон поднови призивите си за дипломатическо решение на напрежението между Израел и Ливан.

"Доколкото ми е известно, в това няма никакво участие на САЩ. Отново, това е нещо, което следим", посочи генерал-майор Патрик Райдър, говорител на Пентагона. 

Специалната координаторка на ООН за Ливан Жанин Хенис-Пласхарт изрази съжаление за нападението в Ливан, като предупреди, че тя "показва изключително притеснителна ескалация".

Външното министерство на Египет пък публикува изявление, че Кайро държи на сигурността и стабилността на Ливан и подчерта, че суверенитетът на страната не трябва да бъде нарушаван от "никоя външна сила".

Иранският външен министър Абас Арагчи осъди експлозиите, определяйки случилото се като "терористичен акт", за който според него е виновен Израел, предаде ДПА.

В разговор с ливанския си колега Абдала Бу Хабиб иранският първи дипломат поднесе съболезнованията си и изрази подкрепа за Бейрут.

Иранският посланик в Ливан също е бил ранен при експлозия на пейджър, но състоянието му не е критично, според ирански медии.

Ирак обяви, че изпраща медицински екипи и лекари в помощ на Ливан. Правителството в Багдад осъди това, което определи като "ционистка кибератака", според говорителя Басем ал Авади, предаде Франс прес.

Иракският премиер Мохамед Шия ас Судани нареди "изпращането на иракски медицински екипи и лекари от спешната помощ в Ливан, които да окажат спешна помощ възможно най-бързо, за да облекчат болката на невинно ранените цивилни".

"Непрекъснатите агресии, извършвани от" Израел, както и заплахата за започване на мащабна война срещу Ливан", изискват спешна международна намеса, за да се избегне разширяване на войната", се добавя в комюникето.

Ливанският министър на образованието Абас ах Халаби призова всички обществени и частни училища в страната, включително университетите, да затворят врати днес в знак на протест срещу експлозията на пейджъри. Той определи случилото се като "престъпно деяние, извършено от израелския враг срещу ливански граждани".

Британското външно министерство призова към спокойствие и деескалация.

"Продължаваме да следим отблизо ситуацията в Ливан и Великобритания работи с дипломатически и хуманитарни партньори в региона. Цивилните жертви след тези експлозии са дълбоко обезпокоителни", заяви говорител на външното министерство. "Настояваме за спокойни глави и деескалация в този критичен момент".

Освен това британското министерство актуализира съветите си за пътуване, за да включи информация за експлозията на комуникационни устройства, като заяви, че британските граждани в Ливан трябва да проявяват предпазливост и че болниците може да са много натоварени.

Преди няколко седмици британският външен министър Дейвид Лами призова британците да напуснат Ливан, като заяви, че ако не го направят, рискуват да се окажат във военна зона.

Как се взривява пейджър

Пейджърите са малки устройства, предшественик на мобилните телефони, които позволяват изпращането на собственика на пейджъра да види номера, от който са му звъняли, или кратко съобщение. Те се използваха широко от 80-те години, особено от спасителните служби. Някои модели позволяват и изпращането на отговор.

"Хизбула" използва пейджъри, защото за разлика от мобилните телефони и смартфоните, те не може да се използват за определяне на местоположение. Задействането на всички пейджъри в даден район едновременно обаче е относително лесно, отбелязва ДПА.

Според агенция Ройтерс израелската шпионска агенция Мосад е поставила малко количество експлозиви в 5000 тайвански пейджъра, поръчани от ливанската групировка месеци преди вчерашните експлозии.

Според високопоставен ливански източник от сферата на сигурността устройствата са били модифицирани от израелската шпионска служба "на ниво производство".

"Мосад е поставила платка във вътрешността на устройството, в която има взривен материал, който получава код. Много е трудно да се открие по какъвто и да е начин. Дори с каквото и да е устройство или скенер", според този източник.

Според него 3000 от пейджърите са се взривили, когато до тях е било изпратено кодирано съобщение, което едновременно е активирало взривните вещества.

Друг източник от службите за сигурност е заявил пред Ройтерс, че в новите пейджъри са били скрити до три грама експлозиви, които са останали незабелязани от Хизбула в продължение на месеци.

Нито Израел, нито компанията Голд Аполо са отговорили на молбите на Ройтерс за коментар.

"Хизбула" е разтърсена от нападението, отбелязва агенцията. "Това е най-големият провал на контраразузнаването на Хизбула от десетилетия насам", според Джонатан Паникоф, бивш заместник-ръководител на националното разузнаване на САЩ за Близкия изток.

Напрежението

Напрежението между Ливан и Израел нараства, като сблъсъците между ливанската въоръжена групировка "Хизбула" и израелските сили са почти ежедневни, откакто в Газа започна войната между Израел и "Хамас". Стотици хора в Ливан и десетки в Израел бяха убити при сблъсъците, които доведоха и до разселването на десетки хиляди хора от двете страни на границата.

Вчера Израел заяви, че спирането на атаките на "Хизбула" в северната част на страната, за да може жителите да се върнат по домовете си, вече е официална цел.

След експлозиите Луфтханза преустанови всички полети до Тел Авив и Техеран.

Авиокомпанията заяви, че всички полети от и до тези летища ще бъдат отменени и маршрутите ще заобикалят израелското и иранското въздушно пространство до 19 септември включително.