Екатерина Захариева е един от петимата номинирани еврокомисари с най-голяма вероятност да бъдат отхвърлени, пише „Политико“.

Вчера българската кандидатка бе посочена от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за комисар по стартъпите, научните изследвания и иновациите.

Изданието нарича Захариева „мишената“ и преписва публикацията си от 10 септември. В нея се припомня пък статия на Euractiv от 2018 г., според която Захариева е замесена в скандал с издаване на български паспорти срещу подкупи, когато тя е била правосъден министър. 

Начело в списъка е „черната овца“ Оливер Вархей от Унгария. Досега той бе еврокомисар по разширяването и добросъседството. В бъдещата Комисия ще отговаря за здравеопазването и благосъстоянието на животните. Не е тайна, че Вархей ще бъде подложен на агресивно изслушване от евродепутатите, смята „Политико“. Той бе критикуван, че в предишната Комисия е ухажвал кандидат-членки на ЕС с проблеми с върховенството на закона. А пред 2023 г. нарече евродепутатите „идиоти“.

Словенката Марта Кос е наречена „посланик в немилост“. Под въпрос ще бъде поставена нейната компетентност. През 2020 г. тя подаде оставка от поста посланик в Германия и Швейцария заради обвинения в злоупотреби и бе разследвана от външното министерство. Освен това Кос е била съветник в лобистката компания Kreab. Но не е вписана в регистъра за прозрачност на ЕС. Като за капак словенската делегация в Европейската народна партия (ЕНП) обвини Кос, че е свързана с полицията на бивша Югославия. Тя обаче отрича това твърдение.

Хаджа Лабиб е „лицето на Белгия“. Тя вероятно ще бъде разпитвана за миналото си. Особен интерес може да предизвика пътуването й до Крим като журналист. То било финансирано от Русия. Интерес буди и издаването на визи за ирански официални представители, което едва не коства на Лабиб поста външен министър.

„Новакът“ Глен Микалеф от Малта предизвика учудване дори в неговата Лейбъристка партия. Причина е липсата на всякакъв опит у бъдещия еврокомисар по културата, младежта и спорта. Той бе шеф на кабинета на малтийския премиер Робърт Абела.