Екатерина Захариева ще бъде еврокомисар по стартъпите, научните изследвания и иновациите.

Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя оповести днес състава на бъдещия си екип - в Европейския парламент в Страсбург.

„Трябва да поставим научните изследвания и иновациите, науката и технологиите в центъра на нашата икономика. Тя ще помогне за гаранцията, че инвестираме повече и фокусираме разходите ни върху стратегически приоритети и иновации“, заяви Фон дер Лайен, докато представяше българската кандидатка.

В предишната Комисия Мария Габриел и за кратко Илиана Иванова отговаряха за изследванията и иновациите. Ресорът обаче включваше образованието и младежта.

Предстои всеки от кандидатите да бъде изслушан от съответната ресорна комисия в Европейския парламент. Също така Комисията по правни въпроси, оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк, трябва да прецени дали кандидатите не са в конфликт на интереси.

Ако бъдещите комисари не бъдат отхвърлени и/или уличени в конфликт на интереси, предстои евродепутатите да одобрят на пленарна сесия състава на следващата Комисия.

Фон дер Лайен се е похвали, че е успяла да се пребори за баланс на половете в следващата Европейска комисия. В нея ще има 11 жени и 16 мъже. Процентите им в състава й съответно ще са 40 и 60.

Шестима изпълнителни зам.-председатели

Новата Комисия ще има шестима изпълнителни зам.-председатели, като четирима от тях ще бъдат жени, обяви още Фон дер Лайен.

За първи изпълнителен зам.-председател на ЕК е посочена испанката Тереса Рибера. В това качество тя ще отговаря за чистия, справедлив и конкурентоспособен преход. Отделно Рибера ще има ресор конкуренция, както и ще бъде натоварена да гарантира, че Европа върви по пътя на Зеления пакт.

Финландката Хена Виркунен ще бъде изпълнителен зам.-председател за техническия суверенитет, сигурността и демокрацията. Също така тя ще има портфейл „цифрови и гранични технологии“ и ще отговаря за вътрешните и външни аспекти на сигурността и върховенството на закона.

Номинираният в последния момент французин Стефан Сежурне ще отговаря за благоденствието и индустриалната стратегия. Негов портфейл ще бъде и единният пазар.

Кая Калас от Естония бе номинирана още през лятото от Европейския съвет за върховен представител за външната политика и политиката за сигурност.

Румънката Роксана Мънзату ще отговнаря за хората, подготвеността и умениятна. Отделно нейни ресори ще бъдат образованието, качеството на работните места и заетостта.

Италианецът Рафаеле Фито поема сближаването и реформите. Портфейлът му е „кохезионна политика, регионално развитие и градове“.

Останалите комисари

Марош Шефчович (Словакия) ще има две роли. Той ще бъде еврокомисар по търговията и икономическата сигурност. Второто е нов портфейл. Той също така ще отговаря за междуинституционалните отношения и прозрачността.

С две роли ще бъде и Валдис Домбровскис (Латвия). Той ще бъде еврокомисар по търговията и производителността, както и за внедряването.

Хърватската представителка Дубравка Шуица поема новия ресор еврокомисар за Средиземноморието. Тя ще отговаря и за по-широко южно съседство.

Унгарецът Оливер Вархей поема здравеопазването и благосъстоянието на животните, като ще носи отговорност за изграждането на Европейския здравен съюз.

Вопке Хукстра от Нидерландия ще бъде еврокомисар по действията, свързани с климата, нулевите емисии и чистия растеж. Той ще отговаря и за данъчното облагане.

Андрюс Кубилюс от Литва поема важния нов ресор еврокомисар по отбраната и космоса. Той ще трябва да работи за изграждането на Европейския отбранителен съюз, увеличаването на инвестициите и засилването на идустриалния капацитет.

Словенката Марта Кос все още не е официално номинирана, тъй като продължава процедурата по консултации с ресорната парламентарна комисия в Любляна. Но Урсула фон дер Лайен я определи за еврокомисар по разширяването, който ще отговаря и за Източното съседство. Отговорност на Марта Кос ще бъде и подкрепата за Украйна, включваща продължаване на работата по нейното възстановяване, както и за страните-кандидатки с цел подготовка на тяхното приемане в ЕС.

Йозеф Сикела от Чехия поема международните партньорства.

Костас Кадис от Кипър ще отговаря за рибарството и океаните.

Португалската кандидатка Мария Луиш Албукерке ще бъде еврокомисар по финансовите услуги и Инвестиционния съюз.

Хаджа Лабиб от Белгия бе посочена за комисар по готовността за кризи и управление при настъпването им. Този портфейл също е нов, изтъкна Фон дер Лайен.

Австриецът Магнус Брунер поема вътрешните работи и миграцията. Именно Австрия е страната, която не пуска България в Шенген по суша, като един от мотивите са проблемите с миграцията.

Йесика Росвал от Швеция ще бъде комисар по околната среда, устойчивостта на водите и конкурентоспособната кръгова икономика.

Полският представител Пьотър Серафин става еврокомисар по бюджета, борбата с измамите и администрацията.

Датчанинът Дан Йоргенсен поема енергетиката и жилищното строителство.

Майкъл Макграт (Ирландия) поема демокрацията, правосъдието и върховенството на закона.

Гъркът Апостолос Дзидзикостас ще отговаря за устойчивия транспорт и туризма.

Кристоф Хансен от Люксембург ще бъде еврокомисар по селското стопанство и прехраната.

Малтийският кандидат Глен Микалеф поема културата, младежта и спорта.