Бившият заместник-министър на вътрешните работи - за последно в мандатите на близкия до Делян Пеевски Калин Стоянов - Стоян Темелакиев, става шеф на Дирекция "Митническо разузнаване и разследване" в Агенция "Митници".

Това научи Клуб Z от свои източници. На практика Темелакиев вече е получил назначението си, но за него няма официална информация - нито от страна на АМ, нито от страна на принципала - Министерство на финансите.

Стоян Темелакиев бе три пъти зам.-министър на МВР, съответно в периода декември 2021 г. - август 2022 г. (кабинетът "Петков" с министър Бойко Рашков), юни 2023 г. - ноември 2023 г. (кабинетът "Денков-Габриел" с министър Калин Стоянов), а после в първото си служебно правителство Димитър Главчев го назначи пак за заместник - пак на Калин Стоянов.

Разрив

Когато Калин Стоянов за пръв път пое МВР, в редовния кабинет на Николай Денков, между него и мандатоносителя ПП-ДБ настъпи разрив - заради направените в отпускарския август масови и несъгласувани рокади в областните дирекции на МВР. Оказа се, назначил е и за шеф на кабинета си бивш служител на фирма, свързвана неизменно през годините с Пеевски.

Малко по-късно, през ноември, служители на МВР упражниха насилие върху протетстиращи срещу ръководството на Българския футболен съюз футболни фенове и граждани. Центърът на София бе окървавен, а през това време министърът е бил на кино прожекция, която не е сметнал за нужно да напусне, бидейки информиран за случващото се.

Денков, както и ПП-ДБ, поискаха оставката му, но той бе пламенно защитен от Пеевски и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. И тъй като премиер не може да освободи министър, а само заместник, Денков уволни Темелакиев. 

Както стана ясно, върна го Главчев - като част от екипа на Калин Стоянов, вече служебен министър на вътрешните работи. Впоследствие около Стоянов се завихри скандал за близостта му с Пеевски, а по време на консултациите при президента за избора на нов служебен премиер от обединението поискаха от Румен Радев да не допуска повторното назначаване на Стоянов начело на силовото ведомство.

Междувременно, организирано служители на МВР излизаха на демонстрации в подкрепа на Стоянов, чиято реторика по въпроса с оставането му бе едно към едно с тази на Пеевски. Последният пък обеща да го вкючи в кандидат-депутатските листи на ДПС за сегашните избори.

Червена линия

Новопосочената от Радев за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева реши отново да включи Калин Стоянов в папката с министрите, въпреки обявлението на ПП-ДБ, че ако МВР бъде оглавено от Калин Стоянов, Стоян Темелакиев или Атанас Илков, то за обединението това ще означава, че Пеевски реди кабинета й.

В отговор на избора на Кожарева за МВР шеф президентът отказа да издаде указ за назначаване на предложения от нея състав. Така служебен премиер пак стана Главчев, който видимо в предходния си мандат обслужваше интересите на Пеевски чрез кадруване в областните управи. Илков пък все пак стана министър на МВР, но този път не назначи Темелакиев за заместник.