Заседанието на българо-македонската историческа комисия, предвидено за сряда и четвъртък в Скопие, беше отложено за следващата седмица. Според местните медии причината за това вероятно е промяната в състава на участниците, представляващи Северна Македония. 

Правителството на страната е включило преди седмица в комисията историка Ванчо Георгиев, който и по-рано беше неин член, но се оттегли с твърдения за политически натиск върху работата ѝ. Той е и единственият представител на новата комисия, чието име се знае, уточнява БТА.

Премиерът Християн Мицкоски потвърди за промяна в състава на комисията, но не обяви новите имена, които медиите съобщиха. Според публикациите двама от историците, един от които е новият председател, вече са били членове, а от стария състав ще остане само един историк.  

Междувременно сменените историци заявиха в открито писмо, че комисията се превръща от експертен в политически орган. В отговор Мицкоски обяви, че предстои проверка за похарчените досега пари и за работата на комисията. Според премиера тя не е защитавала в достатъчна степен националните интереси на Северна Македония. 

Стотици хиляди народни пари и евро са платени на историците, а те не са свършили нищо, освен да капитулират пред българските си колеги, допълни министър-председателят.

Отстранените учени, от своя страна, определиха като "неаргументирани, нападателни и обидни" твърденията на премиера Мицкоски и го обвиниха, че разделя гражданите на "защитници" и "незащитници" на националните интереси, според личните си виждания. Според тях така той "съзнателно изпраща авторитарно и заплашително послание, че на всеки, който не отговаря на неговите очаквания и политически възгледи, ще бъде поставен етикет на незащитник на националните интереси", предаде БНР.

Медиите в Северна Македония твърдят, че промени се предвиждат и в състава на съвместната историческа комисия на страната с Гърция.