Най-малко трима души са загинали и десетки са били ранени при нови експлозии на комуникационни устройства, използвани от "Хизбула", в ливанското губернаторство Бекаа, предаде официалната новинарска агенция на Ливан ННА, цитирана от Ройтерс, съобщава БТА. 

ННА и Ройтерс се позовават на представители на ливанските сили за сигурност и очевидци.

Министерството на здравеопазването съобщи, че „повече от 100 души са били ранени при нова вълна от експлозии, този път на уоки-токита“.

Източниците съобщиха за взривове в Южен Ливан и в южните предградия на столицата Бейрут, които са бастион на подкрепяното от Ливан шиитско движение.

Най-малко един от взривовете е отекнал близо до погребение, организирано от "Хизбула" за хора, загинали вчера, когато хиляди пейджъри, използвани от групировката, експлодираха на различни места в Ливан.

Журналисти на Ройтерс в южните предградия на Бейрут са чули днес поне два взрива в отделни части на предградията.

В южните предградия на Бейрут, както и в Южен и Източен Ливан, са се взривили уоки-токита на „Хизбула“, съобщиха за АФП източници, близки до движението и до официалната национална новинарска агенция ННА.

Кореспонденти на АФП съобщават за експлозии в Сайда, в Южен Ливан, и Баалбек, в Източен Ливан.

Според източник на Ройтерс са взривени уоки-токита, закупени от движението Хизбула преди 5 месеца по същото време, по което са купени и взривените вчера пейджъри, съобщи БНТ.

Предупреждение от Гутериш

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди днес, че взривове на комуникационни устройства, насочени срещу шиитската групировка "Хизбула", показват, че „има сериозен риск от драматична ескалация в Ливан и трябва да се направи всичко възможно, за да се избегне тази ескалация“.

„Очевидно е, че логиката да се взривяват всички тези устройства е да се осъществи превантивен удар преди голяма военна операция", добави той пред журналисти, цитиран от Ройтерс.

Служебният министър-председател на Ливан Наджиб Микати се срещна днес с Комитета за реакция при бедствия и кризи на страната и обсъди „възможните сценарии“ в случай на продължителни израелски атаки, предаде ДПА.

"Хизбула" заяви, че днес е атакувала с ракети израелски артилерийски позиции при първата атака през границата след вчерашните взривове на пейджъри в Ливан.

По най-нови данни на ливанските власти при вчерашната атака, за която "Хизбула" обвини Израел, са били убити 12 и ранени между 2750 и 2800 души.