Българският президент Румен Радев, който е в Ню Йорк на 79-атата сесия на Общото събрание на ООН, избра интересни двустранни срещи в рамките на събитието - с неевропейски акценти. 

Освен протоколен разговор с генералния секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш, той се видя с виетнамския президент, с външните министри на Саудитска Арабия и Оман и със семейства на заложници на "Хамас".

Както и с иранския президент Масуд Пезешкиан, а от разговора станало ясно, че България има интерес да развива двустранното си партньорство с Техеран в икономиката, търговията, енергетиката и транспорта.

Радев приветствал "заявеното намерение на новото държавно ръководство на Иран да задълбочи диалога си със страните от Европейския съюз" и казал, че "се надява това да доведе до укрепване на доверието, развитие на сътрудничеството в области от взаимен интерес, както и до намирането на взаимно приемливи решения по отношение на чувствителни въпроси като ядрената програма на страната", съобщава БТА.

От своя страна, Пезешкиан подчертал, че двустранното сътрудничество между Иран и България се гради на опита на 125-годишните двустранни отношения.

Радев отбелязал и възможността Иран със своето влияние да допринесе за стабилизацията на региона на Близкия изток.

Той отправил молба и за подкрепа в преговорите за освобождаването на капитана и помощник-капитана на
кораба "Галакси лийдър", задържан край бреговете на Йемен
. Радев поставил въпроса и за оказване на съдействие от страна на Иран за освобождаването на всички заложници на "Хамас", пленени при нападението на 7 октомври миналата година.

Пезешкиан изразил надежда, че диалогът на най-високо равнище между Иран и България ще продължи да очертава общи перспективи и възможни прагматични решения на предизвикателствата, пред които сме изправени, и във връзка с това отправи покана към президента Радев да посети Иран в удобно за двете страни време.