След кратък, но изпълнен с обиди и обвинения дебат, парламентът отхвърли всички предложения за забрана на "смяна на пола" днес.

Става дума за серия законопроекти за промени в Закона за закрила на детето, които предвиждат забрани или ограничения върху операции и медицински процедури, които така или иначе са забранени в България.

Всичко тръгна от "Има такъв народ", които в продължение на изкуствената паника за ЛГБТ пропагандата на "Възраждане" поискаха и да се забрани "смяна на пола" на деца - несъществуваща медицинска интервенция. Хората на Трифонов искаха и да се забранят "беседи" с подрастващи за "полова идентичност, различна от биологичния пол". Проектът бе приет в комисията за демографска политика, децата и семейството - водена от Костадин Костадинов.

От ПП-ДБ пък вкараха свои контра-законопроекти - които конкретизират забраната в по-научно издържаното "прилагане на медицински дейности, които целят промяна на фенотипните и други полови белези на генопитния му пол". И предвиждахо и изключение - подобни интервенции да са позволени в изключителни случаи, като при интерсекс деца, при някои от които такива операции са нужни за нормално развитие на организма. Очаквано, техните предложения бяха отхвърлени в комисията на Костадинов.

Законопроектът на "Има такъв народ" бе отхвърлен с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС на Пеевски и трима от независимите депутати. Очаквано бе подкрепен от вносителите, "Възраждане", БСП, както и 11 независими депутати - вероятно бившите народни представители от разпадналата се група на "Величие".

Това предизвика бурна реакция от ИТН и "Възраждане".

"Видимо сте в зависими от бившата си сглобка, определено ви употребяват сексуално, за да гласувате по този начин. Ще си понесете последствията. С ПП и тяхната гей-ориентирана пропаганда, с която се закачате и поставяте в опасност децата до 18 г.", обърна се Тошко Йорданов към ГЕРБ.

И се метна в хомофобска атака срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на когото ПП-ДБ, "които са на другия бряг, са му набили канчето".

"Понеже е корав мъж, е избягал от залата и ви е оставил да берете срам", допълни Йорданов. 

Борисов през това време даваше брифинг в кулоарите. 

Очаквано и от "Възраждане" не си спестиха обиди и обвинения в типичния стил - техният депутат Георги Иванов обяви ПП-ДБ за "пропедофилска коалиция", и ги обвини в "нечисти мисли". Това все пак доведе до остра забележка от председателката на НС Рая Назарян.

Любопитно бе, че законопроектите на "Продължаваме промяната - Демократична България", които включваха и създаването на регистър за хората, извършили сексуални престъпления срещу деца, не бяха подкрепени от самите тях - мнозинството им депутати гласуваха "въздържал се".

В кулоарите Катя Панева от ПП-ДБ уточни, че формацията е целяла да минимизира щетите от предложенията на ИТН.