"Продължаваме промяната" - "Демократична България" внесе свой законопроект за забрана на операциите за смяна на пола при непълнолетни. Това стана след като от формацията поискаха да се отложи гледането на подобен закон на "Има такъв народ" в парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството.

В началото на август хората на Слави Трифонов внесоха законопроект за промени в Закона за закрила на детето, който забранява да се представят на децата "беседи със съдържание, което не съответства на разбирането за пол на физическите лица като биологична категория", "представянето и или рекламата на половата идентичност като алтернатива на биологичния пол", както и забрана за прилагане или реклама на "медицински дейности с методи или технологии за промяна на биологичния пол на деца".

Законопроектът е на практика продължение на закона на "Възраждане" срещу ЛГБТ "пропагандата" в училище, но съдържа и научни абсурди - защото няма технологии или медицински методи, които могат да сменят биологичният пол на когото и да е.

Проектът на ПП-ДБ също предлага "закрила" на всяко дете от "прилагане на медицински дейности, които целят промяна на фенотипните и други полови белези на генопитния му пол" - реално ограничение на т.нар. операции за смяна на пола, които в действителност променят само вторичните полови белези.

Но също така допълва, че децата имат право на "медицински, психологическа, социална и експертна помощ" по въпроси, свързани с пола им.

През преходни и заключителни разпоредби се включва и промяна в Закона за здравето - която също предвижда забрана на операции и хормонална терапия при деца и предвижда глоби за лекари, които ги практикуват, но включва и възможно изключение - "освен в случаите, когато съществува сериозна опасност за живота и здравето им".

С това изречение реално се създава възможност за такива интервенции, каквато не съществуваше досега. Легализацията на такива операции и методи за лечение в други държави става именно на базата на твърдението, че при някои деца половата дисфория може да застраши живота им и да доведе до самонараняване или самоубийство, ако не получат възможност за хормонална или друга терапия. В действителност изследвания потвърждават, че децата с подобна диагноза са в пъти по-голям риск от самоубийство от връстниците си.

В мотивите от ПП-ДБ признават, че в България операции за "смяна на пола" дефакто са забранени, за деца и възрастни - и че в "нормална политическа обстановка" подобна изрична забрана в закона би било напълно безмислена. Според тях обаче "безотговорни политически сили разпалват страховете на хората", като внасят несъщестуващи у нас проблеми.

От ПП-ДБ подчертават, че лица под 18 години нямат капацитета да осъзнаят последствията от процедури за "промяна на пола" - както хормонална терапия, така и хирургически интервенции. Те отбелязват, че според научни изследвания при повечето деца половата дисфория е симптом на друго състояние, а прибързаните хормонални или хирургически интервенции са необратими.

В проектът има обаче и странна добавка - забрана за разпространение на порнография сред подрастващи. Не е ясно как юристите на ПП-ДБ не са забелязали, че порнографията у нас е забранена в Наказателния кодекс още от 80-те години на миналия век - и до днес.

Законопроектът най-вероятно ще влезе на обсъждане заедно с този на "Има такъв народ" в следващото заседание на комисията.