Израел ще продължи да обсъжда предложенията за прекратяване на огъня за Ливан през следващите дни, обяви премиерът Бенямин Нетаняху в петък. Така министър-председателят влезе в противоречие с вчерашното си уверение, че Израел ще продължи военната си кампания срещу "Хизбула" с "пълна сила", докато постигне целите си - изтеглянето на групировката на север от река Литани (30 км от границата с Израел) и безопасното завръщане на разселените израелски жители в северната част на страната.

Същевременно Вашингтон предупреди израелския лидер, че по-нататъшната ескалация само ще затрудни завръщането на цивилните от двете страни по домовете им.

Израелски удар в петък уби девет членове на семейство, включително четири деца, в ливанския граничен град Шебаа, обяви пред Ройтерс кметът Мохамад Сааб. Близо 700 души са загинали в Ливан при израелски атаки от понеделник насам, посочва здравното министерство.

"Хизбула" пък съобщи, че в отговор е изстреляла ракети срещу Израел край градовете Хайфа и Тиберия. 

Въпреки че израелската противовъздушна отбрана е свалила много от ракетите на "Хизбула", атаките на фракцията прекратиха нормалния начин на живот в голяма част от Северен Израел, тъй като все повече райони попадат под обстрел. Над 60 000 са разселените израелци от пограничните с Ливан райони от 8 октомври 2023 г. насам - когато в декларирана солидарност с жителите на Газа, бойците на "Хизбула" започнаха да бомбардират Израел.

В Ливан ситуацията е още по-напрегната: повече от 200 000 е общият брой на разселените жители след началото на обстрела между групировката и Израел, като над 90 000 - само през последните 10 дни.

В сряда Съединените щати и Франция предложиха 21-дневно примирие и обявиха, че преговорите продължават, включително в кулоарите на срещата на ООН в Ню Йорк, която по график трябва да приключи на 30 септември (понеделник).

Нетаняху съобщи в петък, че израелските екипи са имали срещи за обсъждане на предложенията на САЩ за прекратяване на огъня в четвъртък и ще продължат дискусиите през следващите дни, добавяйки, че оценява усилията на САЩ.

"Нашите екипи се срещнаха (на 26 септември), за да обсъдят инициативата на САЩ и как можем да постигнем напредък в общата цел за безопасно връщане на хората по домовете им. Ще продължим тези дискусии през следващите дни", каза той в изявление.

В позицията не се спомена коментарът на външния министър Израел Кац, който в четвъртък отхвърли предложенията за прекратяване на огъня. Нито пък клетвата на радикалния финансов министър Бецалел Смотрич - ключов коалиционен партньор на Нетаняху, който заплаши, че ще свали доверието си от правителството, ако премиерът сключи споразумение за прекратяване на огъня.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви в четвъртък, че по-нататъшната ескалация на конфликта само ще затрудни завръщането на цивилни у дома от двете страни на границата.

"Министърът обсъди значението на постигането на споразумение за 21-дневното прекратяване на огъня по границата между Израел и Ливан", се казва в изявление на Държавния департамент, позоваващо се на разговорите между Блинкен и израелския министър по стратегическите въпроси Рон Дермър.

"Той подчерта, че по-нататъшната ескалация на конфликта само ще затрудни тази цел (завръщането на цивилни)".

Държавният департамент добави, че Блинкен също е обсъдил усилията за постигане на примирие в Газа и стъпките, които Израел трябва да предприеме, за да подобри доставката на хуманитарна помощ в анклава, където почти цялото население от 2,3 милиона е разселено и е изправено пред продоволствена криза.