Ще продължим да вредим на "Хизбула", докато не постигнем целите си.

Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в реч пред Общото събрание на ООН в петък, която още повече помрачи надеждите за подкрепяното от международната общност прекратяване на огъня. Той увери, че правителството му вече няма да толерира ежедневния ракетен обстрел от базираната в Ливан и подкрепяна от Иран групировка.

"Израел има пълното право да премахне тази заплаха и да върне нашите граждани безопасно по домовете им. И точно това правим(...) Ще продължим да вредим на "Хизбула", докато всички наши цели не бъдат постигнати", обеща Нетаняху.

В опит да провокира солидарност сред американския народ, премиерът представи хипотетичен сценарий, в който градове на САЩ са поставени под непрестанни бомбардировки.

"Само си представете, ако терористи превърнат Ел Пасо и Сан Диего в призрачни градове... Колко дълго американското правителство ще толерира това?", попита той, разклащайки юмрук. "И все пак Израел толерира тази непоносима ситуация почти година. Е, днес дойдох тук, за да кажа: "Стига".

Нетаняху, който първоначално отказа да участва на Общото събрание на ООН, обясни защо все пак е решил да посети Ню Йорк и да представи речта си пред международната общност.

"Не възнамерявах да идвам тук тази година. Страната ми е във война и се бори за живота си. Но след като чух лъжите и клеветите, отправени по адрес на моята страна от много от ораторите на този подиум, реших да дойда и да оправя нещата".

Той настоя, че Израел иска мир, но това към момента е невъзможно заради Иран:

"Ако вие ни ударите, ние ще ви ударим", закани се премиерът. 

Той отново обвини ислямската република, че стои зад много от проблемите в региона. По-конкретно Нетаняху обвини Техеран, че чрез деструктивните действия на прокситата му Израел се е отдалечил от външнополитическата си цел да установи дипломатически отношения с Арабския свят. Той даде за пример активните преговори между Тел Авив и Рияд в седмиците и месеците преди инвазията на бойци на "Хамас" на израелска земя на 7 октомври 2023 г. и стартиралата ден по-късно почти безспирна бомбардировка на "Хизбула" в Северен Израел. Те бяха прекъснати след старта на военната кампания на Израел в Газа.

"Твърде дълго светът умиротворяваше Иран. Това умиротворяване трябва да спре".

Кампанията на Израел в Газа е довела до смъртта на повече от 41 500 палестинци и е ранила повече от 96 000 други, според последните данни, публикувани в четвъртък от приближеното до "Хамас" министерство на здравеопазването. По данни на здравните власти над половината от загиналите са жени и деца, включително около 1300 деца под 2-годишна възраст.

Израел твърди, че военните му операции са оправдани и необходими, за да се защити.

"Тази война може да приключи сега. Всичко, което трябва да се случи, е "Хамас" да се предаде, да свали оръжие и да освободи всички заложници. Но ако не го направи, ще се борим, докато постигнем пълна победа. Пълна победа. Няма алтернатива на това".

Той каза, че израелските сили са унищожили "90%" от ракетите на "Хамас" и са убили или пленили половината от силите му.

През последните дни Тел Авив насочи вниманието си към границата с Ливан. Израел изисква от "Хизбула" да спази условие от резолюция на Съвета за сигурност на ООН от последната война между двата субекта (2006 г.), която задължава фракцията да се изтегли на север от минаващата успоредно на 30 км от границата с Израел река Литани. Това би създало буферна зона между Израел и "Хизбула", която по план трябваше да бъде заета от сили на редовната ливанска армия и ООН.

Групировката обаче едва ли ще склони да се изтегли - през последните 18 години въпросната зона бе подготвена за потенциална израелска сухопътна офанзива. Отстъпка от територията ще нанесе и много тежък удар по имиджа на "Хизбула". Израел обаче не се отклонява от желанието си и именно борбата за тази буферна зона създава условия към ескалация на конфликта.

Късно в сряда Съединените щати, Франция и други съюзници съвместно призоваха за "незабавно" 21-дневно прекратяване на огъня, за да се даде възможност за преговори и да се предотврати най-лошия сценарий, който с всеки изминал ден става все по-вероятен - тотална война.

В четвъртък Нетаняху отхвърли това предложение.