Израел е извършил тази сутрин "десетки" нови атаки срещу „Хизбула“ в Ливан, съобщи армията днес, след като лидерът на проиранското движение Хасан Насрала беше убит в петък при удари срещу южните предградия на Бейрут.

Израелски самолети „са атакували десетки терористични цели на територията на Ливан през последните няколко часа“, написа говорител на армията в „Телеграм“, цитиран от АФП и БТА.

Военните съобщиха, че сред целите им са били ракетни установки, насочени към Израел, предаде Ройтерс.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху окачестви убийството на Хасан Насрала като стъпка към постигането на целта десетки хиляди израелци да могат да се завърнат по домовете си в Северен Израел. Нетаняху определи бившия лидер на "Хизбула" като основен двигател на оста на злото, създадена от Иран:

"Уредихме сметките си с някой, който е отговорен за убийствата на безброй израелци и много граждани на други страни, включително стотици американци и десетки французи. Насрала не беше просто още един терорист, той беше терористът. Той беше главният двигател на иранската ос на злото. Той и хората му бяха архитектите на плана за унищожаване на Израел."

След елиминацията на Насрала „Хизбула“ е изправена пред огромното предизвикателство да се справи с инфилтрацията в редиците си, която позволи на заклетия ѝ враг Израел да унищожи оръжейни обекти, да заложи експлозиви в комуникационните ѝ устройства и да убие ветерана лидер, чието местонахождение от години е било строго пазена тайна, коментира Ройтерс.

Източник, запознат с израелските ходове, е заявил пред информационната агенция по-малко от 24 часа преди атаката срещу Насрала, че Израел е съсредоточил 20 години разузнавателни усилия срещу "Хизбула" и е можел да удари лидера на групировката, когато е поискал, включително и в щаба ѝ.