На всеки 1000 българи се падат по 668 жилища, което прави България страната с най-голям брой жилищни имоти на 1000 души сред 24 страни в Европа.

Данните са част от последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания Deloitte, на който БНР се позовава.

Експерти твърдят, че това предоставя възможност за голяма печалба от недвижими имоти.

Стабилността и предвидимостта при търговията привличат не само купувачите на дребно, но и големи инвеститори заради разнообразието на луксозно строителство, ваканционни жилища и търговски обекти, коментира националното радио.

Голямото предлагане на различни типове имоти гарантира инвестициите и пази от рискове, свързани със съсредоточаването на капитал в определен пазар или сегмент, смятат експерти.

Според тях страната ни се превръща в предпочитана за инвестиции, а ниските ограничения в строителството дават възможност за навлизане на иновативни проекти, които да предлагат модерни, енергийно ефективни решения.

За 6 месеца цените на жилищата в София са нараснали с 12 %, което е показател за трайно стабилно увеличение на цената на имотите в столицата и в по-големите градове, твърдят анализатори, цитирани от БНР.