Българската народна банка (БНБ) започна да предприема стъпки за затягане на имотното кредитиране, което в последните месеци расте безпрепятствено.

Ипотечните заеми към края на юли 2024 г. - последния месец, за който има статистически данни - нараснаха с над 25 % на годишна база, след ръст от 24.8% през юни и 24,4 % за май. През април кредитите, обезпечени с недвижим имот, се увеличиха с 23,9 %, през предишния месец - с 20,5 %, а през януари и февруари ръстът им бе съответно с 16,5 % и 17,9 на сто.

През миналата година жилищните кредити нараснаха с 19,9 %, през предишната година - с 16,1 %, а през 2021 г. и 2020 г. ръстът им бе съответно с 15 % и с 10,1 на сто.

В сряда БНБ прие на заседание на Управителния си съвет, че съотношението между кредита за домакинствата, обезпечен с жилищен имот и стойността на обезпечението при отпускането на заема, не трябва да надхвърля 85 процента. Също така вноската по ипотечния кредит не бива да надвишава 50 % от месечния доход на длъжника. Централната банка фиксира максималния размер на заемите на 30 години.

Освен това предоговаряните кредити за дадено тримесечие няма да могат да надвишават 5 % от общата стойност на новоотпуснатите или предоговорените кредити на банката за предишното тримесечие. Въвеждат се и допълнителни изисквания за отчетност на финансовите институции.

БНБ отчита и "придвижване в по-висока рискова категория на определени индикатори" като кредитен растеж, задлъжнялост, цени на жилища и надцененост, среден размер на кредитите, което "сигнализира за потенциално натрупване на средносрочни рискове за банковата система", посочва централната банка.

На 20 май БНБ съобщи, че е разпоредила на банките да съблюдават 6 критерия за кредитните си експозиции. Регулаторът обаче така и не призна, а и все още не признава открито за прегряване на кредитния и имотния пазар в страната.

"Ние реагираме на тенденциите на ипотечния пазар, които се задълбочават през последните месеци и за които редовно информираме публиката. Това решение е логична стъпка в системния ни подход по тази тема. Нека да напомня, че по-рано тази година ние преминахме от статистическо към надзорно наблюдение на ипотечното кредитиране със съответни задължителни изисквания към банките", обясни пред БТА гуверньорът на централната банка Димитър Радев.

Според шефът на БНБ банките без съмнение ще успеят да се подготвят за изпълнението на новите мерки. По думите му "очакваният и търсен ефект е овладяване на експанзията, а не стагнация, по отношение на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти."