Информираме, че планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG- Alert се отлага. Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите. Това съобщиха тази сутрин от МВР. 

Вчера по същото време пак от МВР предупредиха за тестването на системите, което трябваше да е днес в 11,00 ч. 

Разликата в ситуацията в Близкия изток е, че снощи Израел обяви начало на сухопътна операция в Ливан. Напрежението там обаче е от две седмици. Първо бяха взривени комуникационни средства на "Хизбула", при което бяха убити и ранени много членове на организацията. След това бяха убити след тежки ракетни удари лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала и водачът на местната структура на "Хамас" Фатех Шериф Абу ел Амин. 

Тестовете на МВР с цел проверка на техническото състояние на системите и обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията трябваше да са в София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара Загора, в общинските центрове в тези области, както и в общини в областите Видин, Перник и Ямбол, в населените места в 30 км зона около АЕЦ „Козлодуй" чрез задействане на интегрираните локални системи за оповестяване (сиренна система за тревога и край на тревогата). 

При провеждането на теста на системата BG-Alert пък трябваше да бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език.