"На териториите на Кърджали, Велико Търново и Ямбол се провежда специализирана полицейска операция за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите. В акцията са включени сили на Криминална, Икономическа, Охранителна полиция и служители на дирекция „Жандармерия“.

Полицейските действия са насочени към рискови обекти и лица, които притежават ресурс за евентуално влияние върху вота на гражданите.

По време на операцията ще бъдат проверявани заложни къщи, обекти, в които се предлагат дърва за огрев, хранителни магазини, предлагащи стоки на вересия, лица, за които има информация, че разполагат със значителни финансови средства и с възможност да осъществяват лихварска дейност."

Това се похвалиха рано сутринта от МВР, от където тези дни демонстрират сериозна активност за справяне с явлението купен вот. Съобщава се за множество задържани, но не и каква е последващата им съдба, както и дали освен до ниските нива, полицията е стигнала и до високите.

Обявената от днес акция обаче стана повод за интервю на Нова тв с комисар Атанас Чотров, началник на отдел "Охранителна полиция" в ОДМВР-Кърджали - сама по себе си интересна област, от години определяна като "бастион на ДПС", което днес е разделено на две фракции.

"Вече има един сигнал за търговия с вот и оказване на натиск. Проверяват се автомобили, има набелязани и търговски обекти. Няколко души са разпитани и са с предупрежение", изброи комисар Чортов.

Към края на интервюто обаче той бе попитан съвсем конкретен въпрос: познава ли полицията петимата, посочени вчера от BG Elves ("Българските елфи"), като основните купувачи на гласове в Кърджали и ако да - какво прави по въпроса. За да няма недоразумения водещите изчетоха и пълните имена и на петимата, така както "елфите" ги публикуваха вчера.

Последва знаменит диалог:

- Знаете, че скоро започна предизборната кампания, тепърва сме предприели мерки по недопускане на престъпления, свързани с избирателните права на гражданите.

- Конкретно тези хора познати ли са на полицията и разговаряно ли е с тях?

- Познати са на полицията. Към момента се предприемат и организират мероприятия, които ще бъдат проведени.

- Има ли предупредителен протокол или няма?

- За тези хора няма издадени към момента предупредителни протоколи.

Междувременно "елфите" публикуваха днес втора част с имена. Преди тях списък, но само с прякори, публикува и Ивайло Мирчев от ДБ.