„Определено има шанс и ще направим всичко възможно това да се случи до края на нашето председателство.“

Това заявиха за Клуб Z от унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС. Така те отговориха на наш въпрос дали е възможно до края на годината да бъде взето решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно пътуване.

Председателството на Будапеща изтича на 31 декември.

Събеседниците ни обаче не пожелаха да коментират ситуацията в Австрия, заради която влязохме в Шенген само по въздух и вода. През уикенда изборите там бяха спечелени от крайнодясната Партия на свободата, която, подобно на досегашните управници, също не желаеше България в Шенген по суша.

От председателството не отговориха на въпроса ни дали има опасност от ново вето от Нидерландия. Тя бе против членството в Шенген само на България, но оттегли ветото си. След това обаче първа сила в Ниската земя също стана крайната десница.

За пълноправното ни приемане в Шенген е необходимо пълно единодушие сред 27-те страни членки.

Този въпрос ще бъде обсъден на Съвет „Вътрешни работи“ на 10 октомври в Люксембург, но няма да бъде взето решение. Министрите ще дискутират актуалното състояние на прилагането на Шенгенското законодателство от България и Румъния.