Европейската комисия ще рестартира всеки момент периода на оценка на изпълнението на реформите и инвестициите по второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщи днес финансовото министерство.

България не може повече да отлага вземането на политическо решение по измененията на плана, посочва се в прессъобщение, изпратено след среща на служебната министърка на финансите Людмила Петкова с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони в Люксембург. 

Петкова, която е и виципремиер, е информирала, че кабинетът ще предприеме действия за обсъждане и одобряване от парламента на изготвените промени в ПВУ. 

На 27 септември 2023 г. редовното правителство реши част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост да отпаднат. Сред тях бяха проект за батерии и проекти, които е трябвало да бъдат във фаза на изпълнение – подготвени или с пуснати поръчки, или с избрани изпълнители, но в последната година кабинетът не е успял да ги вкара в подобна фаза.

На срещата между Петкова и Джентилони са били обсъдени и подготовката на средносрочния фискално-структурен план и на проектобюджета за следващата година. Съобщава се, че бюджетният дефицит през 2025 г. ще бъде до 3 процента.

Паоло Джентилони е изтъкнал, че е важно България да изпълнява не само конвергентните критерии, но и да запази финансовата устойчивост в средносрочен план в контекста на присъединяването към еврозоната.

Людмила Петкова в е Люксембург за участие в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се проведе на 8 октомври. Заседанието е предшествано от днешната среща на Еврогрупата.