България ще получи второто плащане по своя преразгледан План за възстановянване и устойчивост в края на януари или началото на февруари 2024 г.

Това съобщи в Блюксел министърът на финансите Асен Василев след Съвет „Икономически и финансови въпроси“ (ЕКОФИН).

Сумата е около 700 милиона евро, уточни той в отговорна въпрос на Клуб Z.

Съветът, съставен от страните членки на ЕС, одобри днес преработените национални планове на България и на още 12 държави, обяви по-рано изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Одобрените днес промени в българския план са чисто технически, поясни Асен Василев. И припомни, че сумите, които ще получат всички държави членки, са коригирани и ще бъдат по-малки.

Днес е минала само техническата корекция по размерите на проектите. Някои проекти са отпаднали от плана поради намаляването на сумата за страната ни. Реалната промяна в националния план предстои да бъде дискутирана с Комисията и вероятно ще бъде приета през януари-февруари.

"Изпълнили сме условията за второто плащане по стария план. Изпълнихме 64 от 66 мерки. Остава да изпълним тези за антикорупционната комисия, т.е. - правилата за избор на нейния състав.

Другото е свързано с приетата от парламента пътна карта. Има и по-маловажни мерки като Закона за личния фалит, който не бе приет. Трябва и една корекция в Закона за подаването на сигнали“, каза Василев.

Второто плащане за България се бави с месец. Чакали сме го за края на декември, но се е получило забавяне заради ветото на президента Румен Радев.

На въпроса какво може да направи българското правителство за намаляване на инфлацията Асен Василев отговори, че БНБ е приела няколко мерки, изискванията за резерви в българските банки са на 12 процента, а в Европейската централна банка (ЕЦБ) са на 1 процент. Което означава, че режимът е затегнат максимално.

„По-затегната фискална политика трудно може да бъде направена“, отбеляза той.

Комисията и държавите от ЕС отчитат, че инфлацията у нас се повишава от цените на енергията и храните. Тъй като ние сме по-бедни от останалите в Европа, това е много по-голям процент от потребителската кошница.

„Виждаме доста бърз спад на инфлацията в България и в останалата част на Европа. Но ако за да свалим инфлацията, трябва да убием икономиката, няма да го направим“, категоричен бе министърът.

По повод националния бюджет за догодина Василев заяви, че са предвидени средства за повишаване с 50 лева месечно на най-ниските пенсии.

„В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки, следваме политика за трайно увеличение на пенсиите“, поясни той.

Същевременно на Съвета е отчетен напредъкът на България по пътя към еврозоната. Министър Василев увери, че по механизма ERM-2, или т.нар. чакалня за еврото, сме изпълнили условията. Остава през Народното събрание да мине законът за БНБ, който вече е получил одобрението на Комисията и ЕЦБ.

Този закон трябва да мине на обществено обсъждане и се очаква приемането му през януари.

„Знаете, че изпълняваме три от четирите условия на еврозоната, включително това за дефицита. Към края на ноември той е 0,6 на сто, което е доста по-малко от допустимите 3 на сто. За догодина бюджетът е планиран също в рамките на критериите от Маастрихт.

Остава само инфлацията. Получихме много силна подкрепа от Еврогрупата. През юни ще излезе конвергентен доклад не само за България, но и за всички страни. Въз основа на него и изпълнението на критериите за инфлацията ще се реши конкретната дата. Целим се за 1 януари 2025 г. Въпросът не е дали, а кога“, обобщи финансовият ни министър.