Сигнал с 200 имена, за които има данни, че са купувачи на гласове, изпрати Изпълнителният съвет на „Да, България“ до председателя на ДАНС Пламен Тончев, министъра на вътрешните работи Атанас Илков и изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Имената бяха огласени в медийното пространство от неформалната група BG Elves. 

Списъците на BG Elves подробно описват лицата по отделните области на страната с техните собствени и фамилни имена, както и с прякорите, с които са познати в обществото. Информацията включва и данни, свързани с обстоятелства на коя политическа сила тези лица се явяват представители и респективно купувачи на гласове. 

„Публикуваните списъци представляват законен повод по смисъла на чл. 208 от НПК и по същия следва да бъде извършена проверка с цел евентуално започване на досъдебно производство. Публикуваните имена са реална заплаха за националната сигурност с оглед погазването на демократичните принципи на правовата държава. Липсата на реакция от страна на българските институции е абсолютно недопустима с оглед рисковете пред които бива поставена националната сигурност и честността на настоящите избори“, се казва в сигнала на „Да, България“ до ръководителите на трите институции.

Според ръководството на партията са налице основания за пълна, всеобхватна и обективна проверка, по която в кратки срокове трябва да има публичен отчет.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ