Техническият доклад от Министерството на финансите казва, че дупката в бюджета е в размер на 18 млрд. лева, обяви пред активисти и симпатизанти в Хасково лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той добави, че никой не може да упрекне неговото управление, “защото по време на нашите три правителства пазехме финансовата дисциплина, както никой друг.“

“Вече в "сглобката" и ние се предадохме на популистки политики и практики. Можеше да се окаже, че само от ГЕРБ не искаме да се вдигат доходите. Когато няма подписано споразумение за 4 години, за да се знае откъде ще се вземат пари, остава само един източник - взимане на заеми”, обясни Борисов.

И добави, че “това, което харчим, е повече от това, което придобиваме.” 

“Ако говорим за следващо управление, трябва да има разбиране дали така ще продължим и докога ще се взимат само дългове? Служебното правителство непрекъснато излиза на пазара и тегли заеми. Но тях ще ги плащаме всички заедно. 6% са усвоени от Плана за възстановяване и устойчивост. Представяте ли си при управление на ГЕРБ да имахме такова усвояване? Това щеше да е основен медиен въпрос. Сега не се чува нищо. А става въпрос за 15 млрд. Ето ви дупката!”, добави лидерът на ГЕРБ.

То коментира и изказването на лидера на ДСБ Атанас Атанасов от днес за равноотдалечен от партиите премиер след изборите.

“Атанасов днес е казал, че трябва да се намерят отдалечени премиери и министри? Такъв кабинет ще е отдалечен изцяло от реалността - това ли е отговорност? Този филм го играхме с [Николай] Денков и [Мария] Габриел. Тогава още им казах, че вътре в правителството трябва да сме лидерите на партиите”, бе категоричен Борисов.

И добави, че не може да се намери дори за регулаторите “равноотдалечен човек”.

“Как ще изберем регулатори? С кое мнозинство? Създадохме хаос в парламента заради колективната безотговорност при промените в Конституцията”, каза още лидерът на ГЕРБ. 

И сподели, че колеги от БСП му казали, “че на изборите в София е имало манипулирани флашки”. 

“Това означава, че е имало организирана престъпна група, която е манипулирала информация, цели секции са били купени в София, за да могат да се преправят протоколи. Говорим за хиляди гласове. Обаче това колегите не ги интересува, пълна тишина по манипулацията на машините. Някой тихичко се примъква пак да пипа устройствата, флашките или протоколите. Говоря го всеки ден и не чувам досега възражение”, каза Борисов.

Според него в ГЕРБ има партийна дисциплина. 

“Всички страшно берат кахъри за нас, дали ГЕРБ ще се разцепи, дали ще ни вземат депутатите - гледайте си вашите партии, оставете ни нас! Имаме структури, кметове, имаме най-подготвените хора”, добави той.

И представи приоритетите на ГЕРБ:

“Икономика, индустрия, справедливост, ниски данъци, усвояване на парите по ПВУ - само така ще можем да се справим, оптимист съм. Ако не го направим, ще се съберем отново за 8-и път, а параметрите на държавата ще вървят все по-надолу.”

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ