Поставянето на двама бивши вътрешни министри начело на листите на ГЕРБ и “ДПС-Ново начало” в София-област минава отвъд използването на техния личен авторитет, а крие зад себе си нещо повече и притеснително. Това е мнението на водача на листата на “Продължаваме Промяната - Демократична България” Атанас Славов по повод т.нар. министерска битка в 26-и МИР. 

“Очевидно когато сложиш вътрешен министър се разчита не просто на авторитет, а в някакъв смисъл на респект, да не кажа и страх, имайки предвид практики от най-близкото минало в МВР”, коментира бившият правосъден министър пред “Свободна Европа”, като припомни ролята на вътрешния министър на ГЕРБ по време на протестите през 2020 г.

Той повдигна въпроса чии интереси са защитавали Младен Маринов и Калин Стоянов в ролята си на професионални служители на МВР, след като веднага след приключването на ангажиментите си като министри са скочили в политиката.

“Когато човек от най-високите професионални позиции в МВР като главен секретар или ръководител на дирекция изведнъж намери своя тих пристан в партийна листа, изниква въпросът през изминалите години чии интереси е защитавал. Този много бърз скок от професионалната роля, за кратко политическа и след това в листите по-скоро потвърждава съмненията, че системата на МВР е политизирана. Формално деполитизираните полицаи защитават едни или други политически интереси. Тази система трябва да бъде много сериозно реформирана”, заяви Славов. 

Въпреки присъствието на двамата вътрешни министри в листите, информациите за купуване на гласове в София-област валят отвсякъде.

Вчера “Да, България” подаде сигнал до МВР, ДАНС и прокуратурата да разследва 200 имена на купувачи на гласове от списъка BG Elves.

“Загрижени сме предстоящият вот да се проведе съгласно демократичните принципи, а да не се превърне във вот, предопределен от олигархични и корпоративни субекти”, каза той.

Атанас Славов заяви, че информациите в София-област сочат, че цената на един глас стига до 500 лв. Той обаче посочи като тенденция купуването на цели секционни комисии.

По време на избори представителите на ПП-ДБ са били подтиквани от останалите уж членове на СИК да излязат от стаята за гласуване за обяд или по друга причина поне за половин час. Понякога това е било съпроводено с финансово предложение, друг път дори със заплахи. След това се оказвало, че в този период на отсъствие са се появили десетки нови гласували.

“Става дума не само за разпределяне на средства за купуване на членовете на секционните комисии, а и за заплахи към опозиционните представители. Хората се страхуват за собствената си сигурност, за семействата си в част от тези региони”, коментира Славов. 

“За съжаление информацията, която получаваме от Ботевград, например, е, че опитните полицаи се изпращат в деня на изборите в незначителни секции, а в рисковите се поставят неопитни служители, които не правят нищо”, каза той.

Бившият правосъден министър призова за повече внимание в някои характерни секции из областта. ПП-ДБ ще следи какво се случва в тях, но той настоява и полицията да си свърши работата. Като много типична посочи секция 5 в гр. Етрополе, където на изборите през 2023 г. ДПС има 22 гласа, а през юни тази година - 193 гласа. В същото време ГЕРБ се срива от 144 гласа на 38 гласа.

В друга секция от града ДПС повишава резултата си от 37 на 110 гласа, отново за сметка на ГЕРБ. В цялата община Етрополе ДПС беше първа сила на последните избори с почти 1200 гласа и неколкократен ръст от предишните избори.

“Този, който вкарва огромни средства в предизборната кампания за осигуряване на гласове, без съмнение е Делян Пеевски. Той трябва да се докаже като новия господар, като новия ага на ДПС. В интерес на българското общество е “Новото начало” да остане периферна, маргинална политическа формация”, коментира още Славов.

Той определи изборните нарушения като въпрос на национална сигурност, защото по този начин се разклащат принципите на правовата държава.

“Изпращаме сигнал до ДАНС, защото провеждането на демократични и честни избори е въпрос от националната сигурност, а не просто провеждане на някаква кампания. Надяваме се която и да е от трите институции институции да започне производство. Според мен минималната реакция е да започне прокурорска проверка. В някои от случаите може да се стигне и до досъдебно производство. Става дума за нарушения в поредица от избори. Изпращаме много конкретна информация до трите институции и се надявам този път да си свършат работата”, каза водачът на листата на ПП-ДБ.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ