До този момент нямаме категорична позиция на Австрия за пълноправното ни членство в Шенген.

Така отговори на въпрос на Клуб Z вътрешният министър Атанас Илков.

Той участва в Съвет „Вътрешни работи“ в Люксембург. Сред обсъжданите теми е състоянието на прилагането на Шенгенското законодателство в България и Румъния.

Засега обаче няма насрочено решение за пълноправното приемане на двете държави в Шенгенското пространство.

Именно заради противопоставянето на Австрия бяхме приети в общността само по въздух и вода.

„Като изискване към нас няма нещо, което да не сме изпълнили. Напротив – направили сме повече от това, което се искаше, като повишаване на капацитета на граничната полиция, с цялото техническщо оборудване, с всички мерки, които прилагаме по противодействието на организираните пресъпни групи, извършващи незаконен трафик“, каза Илков.

Той допълни, че важен елемент от дейността ни е стратегическото сътрудничество с Турция.

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер заяви преди началото на заседанието, че България и Румъния  се движат в правилна посока, но още не са изминали пътя.

Засега няма индикации за промяна на позицията на Нидерландия, отговори Илков на друг въпрос на Клуб Z. Ниската земя, заедно с Австрия допоследно се противопоставяше на приемането ни, но накрая ни пусна. В края на 2023 г. обаче в Нидерландия спечели крайната десница на Герт Вилдерс. Негов съпартиец е министърката на убежището и миграцията Марьолейн Фабер, в чийто ресор влиза и граничният контрол. Илков ще разговаря с нея по-късно днес.

Вътрешният ни министър се надява съвсем скоро да има добро решение, което е дългоочаквано. Той обаче не пожела да се ангажира със срокове.

Той смята, че фактът, че в Австрия все още няма формирано правитество, може да бъде в наша полза. Изборите в страната бяха спечелени от крайнодясната Партия на свободата.

Най-голям оптимист бе еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

„Двете решения (за България и Румъния – б.р.), които се надявам да видя, преди да предам мандата на следващия еврокомисар, е да бъде вдигнат вътрешният контрол за България и Румъния. Ние ги приехме в Шенген, видяхме много плавни и добри действия на границите по въздух и затова смятам, че е време да се вдигне контролът и по сухопътните граници.

Надявам се това да стане, докато все още съм на поста си“, каза тя.

Очаква се новата Европейска комисия да встъпи в длъжност на 1 декември. Йохансон няма да бъде част от нея.