Присъждането тази седмица на Нобелови награди за химия и физика на пионери в областта на изкуствения интелект, свързани с корпорацията Google („Гугъл“), предизвика дебати относно доминиращата роля на компанията в областта на научните изследвания и начина, по който трябва да се признават постиженията в областта на компютърните науки, съобщава Ройтерс, отбелязва БТА.

Корпорацията „Гугъл“ е в челните редици на научните изследвания в областта на изкуствения интелект (ИИ), но е принудена да се защитава, тъй като се сблъсква с конкурентен натиск от страна на подкрепяния от „Майкрософт“ проект „ОупънЕйАй“ (OpenAI) и нарастващия регулаторен контрол от страна на Министерството на правосъдието на САЩ.

В сряда Демис Хасабис - съосновател на звеното за изкуствен интелект на „Гугъл Дийп Майнд“ - и колегата му Джон Джъмпър бяха удостоени с Нобелова награда за химия заедно с американския биохимик Дейвид Бейкър за работата си по разкодиране на структурата на микроскопични протеини.

Междувременно Нобелова награда за физика бе присъдена на бившия изследовател на „Гугъл“ Джефри Хинтън заедно с американския учен Джон Хопфийлд за по-ранни открития в областта на машинното обучение, които проправиха пътя за бума на изкуствения интелект.

Професор Уенди Хол, компютърен учен и съветник по въпросите на изкуствения интелект към ООН, заяви пред Ройтерс, че макар работата на наградените да заслужава признание, липсата на Нобелова награда за математика или компютърни науки е изкривила резултата.

„Нобеловият комитет не иска да пропусне новостите, свързани с изкуствения интелект, така че е много креативно от тяхна страна да „пришият“ Джефри към физиката“, каза тя и добави: „Бих казала, че и двамата са под съмнение, но въпреки това заслужават Нобелова награда от гледна точка на научните им постижения - как иначе ще ги възнаградите?“

Ноа Джансиракуза, доцент по математика в Университета Бентли и автор на книгата „Как алгоритмите създават и предотвратяват фалшиви новини“, също твърди, че победата на Хинтън е съмнителна.

„Това, което той направи, беше феноменално, но дали беше физика? Не мисля, че е така. Дори и да имат вдъхновение от физиката, лауреатите не разработват нова теория във физиката и не решават отдавнашен проблем във физиката.“

Категориите на Нобеловата награда за постижения в областта на медицината или физиологията, физиката, химията, литературата и мира са определени в завещанието на шведския изобретател Алфред Нобел, който умира през 1895 г. Наградата за икономика е по-късна добавка, учредена с дарение от Шведската централна банка през 1968 г.

Регулаторните органи в САЩ понастоящем притискат „Гугъл“ за потенциално разделяне, което може да принуди корпорацията да се освободи от части от бизнеса си, като браузъра „Кроум“ и операционната система „Андроид“, които според някои ѝ позволяват да поддържа незаконен монопол в онлайн търсенето.

Печалбите, получени от водещата позиция на „Гугъл“, облагодетелстват корпорацията заедно с други големи технологични компании да изпреварят традиционните академични среди в публикуването на новаторски изследвания в областта на изкуствения интелект.

Самият Хинтън изрази известно съжаление за „работата на живота си“, когато миналата година напусна „Гугъл“, за да може да говори свободно за опасностите от изкуствения интелект, и предупреди, че компютрите могат да станат по-умни от хората много по-рано, отколкото се очакваше досега.

На пресконференция във вторник той заяви:

„Иска ми се да имам някаква проста рецепта, че ако направите едикакво си, всичко ще бъде наред, но нямам, особено по отношение на екзистенциалната заплаха тези неща да излязат извън контрол и да вземат връх“.

Когато напуска „Гугъл“ през 2023 г. заради опасенията си за ИИ, Хинтън признава, че самата компания е действала много отговорно.

Спечелените тази седмица Нобелови награди подчертават колко трудно става за традиционните академични среди да се конкурират. Джиансиракуза заяви пред Ройтерс, че има нужда от по-големи публични инвестиции в научните изследвания.

„Голяма част от водещите технологии не са ориентирани към следващия пробив в областта на дълбокото обучение, а към печелене на пари чрез прокарване на чатботове или поставяне на реклами в целия интернет“, каза той и добави: „Има ниши за иновации, но голяма част от тях са много ненаучни“.