Най-малко 22-ма души бяха убити, а 117 бяха ранени, след като Израел порази жилищни райони на централен Бейрут в четвъртък вечерта. Това бе най-смъртоносната атака срещу ливанската столица от началото на войната между Израел и шиитската групировка "Хизбула".

Уафик Сафа, високопоставен политически лидер на "Хизбула", който е бил цел на нападението, се е измъкнал невредим, предаде Ройтерс. Ударен е гъстонаселен работнически квартал в сърцето на Бейрут. Досега Израел предимно фокусираше атаките си в района на централата на "Хизбула", която е разположена в южните предградия на столицата.

Сред загиналите има осемчленно семейство, включително три деца, които са се евакуирали от южната част на страната.

След като Израел уби редица високопоставени ръководители на "Хизбула" през последните седмици, включително дългогодишния лидер на фракцията Хасан Насрала, Сафа остава сред малкото оцелели знакови лица на групировката. Той е политическа фигура в редиците на "Хизбула" и опитът за неговото покушение показва, че Израел няма да се задоволи само с отстраняването на военните й командири.

Междрувременно "Аксиос" съобщи, че по време на телефонен разговор в сряда американският президент Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху са се доближи до обща позиция относно обхвата на планираното отмъщение на Израел срещу Иран. Медията се позовава на трима запознати със съдържанието на разговора американски и израелски официални лица. Вашингтон приема, че Израел скоро ще организира голяма атака срещу Иран, но се опасява, че настоящите планове са прекалено агресивни и могат да доведат до ескалация на конфликта в регионална война.

Според източниците обаче администрацията на Байдън е останала доволна от разговора.

"Движим се в правилната посока", обявил пред "Аксиос" един от американските служители. 

Друг пък добавил, че след разговора Белият дом е по-малко нервен относно плановете на Тел Авив.