Софийският градски съд пусна от ареста бившата вече директорка на Агенция “Митници” Петя Банкова. Тя би трябвало да излезе на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева, ако обаче втората инстанция - Софийският апелативен съд не се произнесе другояче.

Банкова поиска да излезе на свобода, защото е с влошено здраве, а освен това на 10 октомври е дала и показания, съобщава днес БТА.

Прокуратурата също се съгласи, че Банкова може да бъде пусната на свобода.

Съдът прие, че не е отпаднало обоснованото предположение за съпричастност към деянията, в които е обвинена, но тя е в тежко здравословно състояние, няма опасност да се укрие и да повлияе на свидетелите, тъй като те вече са разпитани.

В определението си съдът отбеляза и че е изминал почти целият максимален законов срок на задържане (8 месеца - б.а.)

Банкова е неизменно в ареста от 3 април, а в делото мнозина виждат прокурорска атака срещу Асен Василев от ПП-ДБ, тъй като тя минава за негово назначение.

Прокуратурата днес също изрази становище, че жената е съдействала на разследването и здравословното ѝ състояние е тежко, затова паричната гаранция е най-удачна в случая.

При липса на жалба или протест, определението на съда влиза в сила в 3-дневен срок и след внасяне на гаранцията обвиняемата следва да бъде освободена от ареста, освен ако не се задържа на друго основание, поясняват днес от СГС.

Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души.

Бившият директор на Агенция "Митници" има и повдигнато второ обвинение – то е за принуда. Според прокуратурата Банкова е командировала 18 души на различни позиции, някои от които са били повишавани. Впоследствие Банкова ги е принуждавала да приемат тези постове.

От прокуратурата коментираха след заседанието, че вече са изпратени всички необходими документи за екстрадицията на Никола Николов - Паскал (обвиняем по същата афера), като се очаква решението на сръбските власти. 

Защитата заяви, че няма сделка с прокуратурата, при която Банкова да даде показания, за да бъде пусната от ареста. Причината е, че е сериозно болна, майка е на две деца. 

"Всички очакват директорът на митниците да е богат човек, това са легенди, това е бедна жена, която живее в панелен апартамент, на последния етаж със семейството си", посочиха защитниците ѝ.