Много кръчми, евтина бира - чешката столица Прага е популярна дестинация за парти туристите. Но това скоро ще приключи. Или поне да бъде ограничено. Градският съвет на Прага иска да се съсредоточи повече върху култура, която не се основава на консумацията на пиво.

Властите смятат да забранят организираните обиколки по кръчмите. Вече е приета съответната наредба, която трябва да влезе в сила в края на месеца.

„В бъдеще няма да е възможно да се организират обиколки на кръчми с водач между 22:00 и 6:00 часа“, заяви зам.-кметът на Прага Зденек Хриб.

Обиколките на кръчми все повече се превръщат в проблем за жителите на центъра на Прага. Вместо това градът иска да се фокусира повече върху туристите, които не мислят автоматично за бира, когато им кажеш Прага.

Градската администрация иска да се обърне към „по-културните, по-заможните“ туристи, а не към тези, които „идват само за кратко, за да се напият“, каза друг зам.-кмет, Иржи Поспишил.

Бирата понякога е по-евтина от водата

Прага е един от най-посещаваните градове в Европа. През 2023 г. почти 7,5 милиона туристи са пътували до метрополията на река Вълтава.

С консумация на 128 литра бира на глава от населението, Чешката република в световен лидер. В някои ресторанти бирата все още е по-евтина от водата. Много кръчми в Стария град на Прага, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, предлагат известния местен пилз за по-малко от 3 евро за половин литър. Сред най-известните марки са Pilsner Urquell, Budweiser и Staropramen. Има и няколко манастирски пивоварни.

Ръководителят на Чешката асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Вацлав Старек приветства решението на градските власти. Според него забраната няма да се отрази на продажбите на бира. В края на краищата „на никого няма да бъде забранено да ходи в кръчма“, каза той пред информационна агенция АФП.

От друга страна, организираните нощни обиколки по кръчмите „не са нужни на никого“. Подобно на южния полски град Краков, столицата с 1,3 млн. жители от години е една от най-популярните дестинации за ергенски и момински партита. Жителите на града отдавна са вдигнали ръце от непропорционално големия брой пияни туристи, които идват на бирен тур. Резултатът е, че някои са подали съдебен иск срещу градската администрация.