Потресаващ случай, при който момче, току що станало от малолетен - непълнолетен, е убило майка си, обяви Окръжна прокуратура - Пловдив.

Деянието е от завчера, а извършителят е едва на 14 години. Той е убил майка си - 52-годишната Б.М. в условията на домашно насилие, което допълнително утежнява квалификацията му. Подведен е под отговорност по един от най-тежките членове от НК - чл. 116.

Според държавното обвинение, макар и непълнолетен, той...

"... е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си."

Случаят е от пловдивския квартал "Коматево", а детето е задържано с прокурорско постановление до 48 часа. Днес държавното обвинение ще внесе искане в съда за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ - нещо, което се случва относително рядко на нарушители на закона на такава възраст.

Ето и съобщението на прокуратурата в оригинал:

На 14 октомври 2024 г.  Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем момче на 14 г. за това, че на 13.10.2024  г. в гр. Пловдив, като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, в условията на домашно насилие, умишлено е умъртвил майка си - 52-годишната Б.М. - престъпление по чл. 116, ал. 1, т.3 и т.6а, вр. чл. 115, вр. чл. 63, ал. 1 т.1 и т.2 от Наказателния кодекс. 

Обвиняемият е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Днес, 15 октомври 2024 г., Окръжна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

По досъдебното производство се извършват действия по разследването.