Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов потвърди, че иска смяната на представителя на държавата в Надзорния съвет (НС) на „Лукойл Нефтохим Бургас“. Това се вижда от писмена кореспонденция между него и депутата Мартин Димитров по реда на парламентарния контрол.

Смяна тихомълком

В края на септември стана ясно, че се готви смяната на Бойко Ницов с Цветан Цирков. Информацията обаче тръгна по неофициални канали, вместо да бъде анонсирана от Министерството на енергетиката.

Бившият посланик в Русия Илиян Василев на 27 септември съобщи във фейсбук:

„В Нефтохим назряват събития - и вместо да задържат топ експерт в бизнеса като Ницов, те слагат калинка. Това е всичко, което трябва да знаете за Пеевското служебно правителство. И премиерът, и президентът са предупредени. Нещата в рафинерията загрубяват. Цялата работа, извършена от правителството на Денков, по усилване на капацитета на държавата да реагира на кризи, да сключи договори за доставки и осигури финансиране в извънредни ситуации, да изгради капацитет - управленски и институционален - отива в "коша".“

В същия ден и бившият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев написа в социалната мрежа:

„Рафинерията на "Лукойл" в Бургас се продава. Изненадващо правителството е решило да смени представителя на държавата в нея. Сегашният (Бойко Ницов) е професионалист с безупречна репутация, назначен от нас, въпреки огромната съпротива от различни влиятелни проруски кръгове.  Правителството опитва да го замени с нов, за да се гарантира, че бъдещата сделка (най-вероятно с бизнес група близка до Путин и Орбан) ще мине безпроблемно, без много шум и собствеността ще бъде прехвърлена в "правилните ръце". Всичко това не е в интерес на България. Представителят на държавата не трябва да бъде сменян, а обществото трябва да има пълната информация за случващото се в рафинерията - от това какъв петрол се преработва, до собствеността и капиталите зад новия купувач. Ето затова е важно да се гласува на 27 октомври - за да не се превърнем в наблюдатели и хроникьори на безобразията, които се случват в България, а да можем да им противодействаме ефективно.“

Блокаж в Агенцията по вписванията

Информацията за готвената смяна бе разпространена впоследствие и от някои медии. Оказа се, обаче, че тя е била блокирана от Агенцията по вписванията заради пропуски в документацията, а именно, че точката не е присъствала предварително в дневния ред за Общото събрание на акционерите на 17 септември.

Това се потвърждава и от отговора на Владимир Малинов до депутата Мартин Димитров (ПП-ДБ).

Служебният министър посочва, че заради отказа за вписване на смяната на Ницов с Цирков, на 30 септември той е изпратил ново писмо до председателя на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ - „като на мястото на настоящия член на НС се предлага г-н Цветан Цирков – дългогодишен държавен служител с опит в икономическата сфера.“

Ново общо събрание през ноември

Предложението е разгледано от УС на компанията на 4 октомври, в резултат на което е взето решение за свикване на извънредно общо събрание през ноември 2024 г., посочва още министърът.

Мартин Димитров поставя въпроса за мотивите за евентуалната смяна на Бойко Ницов, както и за квалификацията и качествата на новата номинация. Министърът обаче отговаря лаконично.

По повод разглеждането от Надзорния съвет (НС) на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД на Годишния финансов отчет за 2023 г. на дружеството в Министерството на енергетиката няма постъпила информация от представителя на държавата в НС, както и депозирано искане от негова страна за становища от МЕ по въпроси разглеждани на заседанието. Следва да се отбележи, че за свикваното на 17 септември 2024 г. Редовно годишно общо събрание (ОС) на акционерите на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, Министерството на енергетиката се информира от публикуваната в Търговския регистър покана и от получена информация в устен порядък от „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД“, са упреците на министъра към Бойко Ницов, както изглежда.

Кой е щастлив

Потърсихме за коментар Мартин Димитров. Оказа се, че той все още не се е запознал с отговора на министъра, който е публикуван вчера на сайта на Народното събрание.

Димитров обаче обясни следното:

„Поне две години ГЕРБ държаха като представител на държавата в „Лукойл“ Румен Овчаров. В този период аз десетки пъти съм му искал смяната, но ГЕРБ бяха напълно щастливи. После пак ГЕРБ назначиха Красимир Първанов. Аз сегашният представител (Бойко Ницов) не го познавам лично, но познавам биографията му. За първи път представител на държавата в „Лукойл“ е човек, който, първо, се е занимавал с анализи в областта на петрола и, второ, по никакъв начин не е свързан с Русия. И затова явно е неудобен.“

Припомняме, че Бойко Ницов влезе в Надзора на „Лукойл“ през септември 2023 г. - по време на правителството на Николай Денков. Тогава енергиен министър бе Румен Радев. Ницов бе избран след конкурс, в който бяха допуснати седем човека. Той се класира първи, а на втора позиция остана Васил Чакъров.

Клуб Z не успя да се свърже с Бойко Ницов за коментар. По непотвърдена информация в момента той е в САЩ.

"Лукойл Нефтохим Бургас" АД е акционерно дружество с двустепенна система на управление. Държавата, чрез Министерството на енергетиката, е притежател на една акция, клас А, с особени права (т. нар. златна акция) - вследствие на приватизацията на рафинерията в края на 90-те години. Министърът на енергетиката упражнява правата на държавата чрез свой представител в Надзорния съвет на дружеството.