Официалната позиция на ДПС-Доган, в която се задават въпроси какво е наложило смяната на областните управители на Смолян и Кърджали (както и на някои зам. областни), и то малко след като те заявиха, че във войната в Движението вземат страната на почетния председател Ахмед Доган срещу Делян Пеевски, беше последвана от съобщение на правителствената пресслужба, в което се обявява, че... всичко е съвсем законно. Отговор на някои от поставените от депутатите на Доган въпроси обаче липсват.

"Служебният премиер Димитър Главчев прояви явни признаци на зависимости и открито се включи в битката на Пеевски срещу ДПС", обявиха депутатите на ДПС-Доган като заговориха за "чистка" и "вендета" от страна на кабинета спрямо кадри на Движението във властта, които са подкрепили Доган във войната срещу Пеевски.

Те изразиха и сериозни съмнения в независимостта на премиера Главчев и в служебния кабинет.

От пресцентъра на МС обаче отговор по същество няма, както и не се засяга темата за сериозните обвинения в зависимост на изпълнителната власт от Пеевски. Както и досега, попитан и друг път, както и в случая с назначаването на Николай Ненчев, отговорът е един: Не са нарушени Конституцията и законите. 

"Във връзка с медийни запитвания относно назначените областни управители в рамките на вчерашното правителствено заседание напомняме, че съгласно чл. 143 ал. 2 от Конституцията на Република България областните управители се назначават от Министерския съвет. Служебното правителство стриктно спазва Конституцията и законите на страната и категорично не участва във вътрешнопартийни въпроси на която и да е политическа сила. Опитите да се внушава каквато и да е пристрастност на служебното правителство са несъстоятелни", гласи цялото съобщение днес.

----
Бележка на редактора

С това свое прессъобщение правителствената информационна служба обаче не дава никакво обяснение защо се сменят новоназначени областни управители. Единственият отговор, че няма законово нарушение, не дава политическите мотиви за подобни действия, с твърде натрапчиво съвпадение на "случайности". Сигурно е съвпадение фактът, че сега сменяните областни управители на Смолян и Кърджали са подкрепили Доган във войната в ДПС, т.е. са се обявили срещу Пеевски.