Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отмени мисията си за мерките за борба с корупцията в Унгария. Това съобщи базираната в Париж международна организация. Тя се е мотивирала с това, че правителството не е взело предвид предишните ѝ препоръки.

Говорител на унгарското правителство не е отговорил на въпроси на Ройтерс за това, което ОИСР определя като първата отмяна на мисия на високо равнище. 

Среща между организацията и кабинета на Орбан беше планирана за вторник и сряда, но от ОИСР мотивираха отмяната ѝ с невъзможността на правителството на премиера Виктор Орбан да гарантира достатъчно присъствие на министри и високопоставени лица.

"Мисията на високо равнище, за която беше взето решение от работната група за борба с корупцията през декември 2023 г., имаше за цел да се обърне към унгарското правителство с оглед на невъзможността му да постигне значителен напредък при прилагането на дългогодишните препоръки", пишат от ОИСР, цитирани от БТА.

Препоръките са свързани с това, което ОИСР определи като липса на разбиране от страна на унгарското правителството за риска от подкупи в чужбина и липсата на стратегия за разкриване и разследване на случаи на подкуп от чужденци. Някои от препоръките датират от над десетилетие.

ОИСР обяви, че ще приложи допълнителни мерки към унгарското правителство, за да се ангажира то отново на подходящо ниво и ще представи проект на план за предложените стъпки за справяне с недостатъците, установени от работната група.