Ако Северна Корея изпрати войски в Украйна, това е началото на нова световна война, предупреди украинският президент Володимир Зеленски в Брюксел.

Той е отправил предупреждението пред лидерите на страните от ЕС, които провеждат среща на върха.

Зеленски даде пресконференция след разговора с колегите си.

„Имаме информация от нашето разузнаване, че някои офицери от севернокорейската армия вече са на временно окупираните укрански територии по решение на руските ни врагове. Така че те се присъединиха към руската армия. Не знам броя им. Но разузнаването знае, че Русия разчита на тях поради недостатъчна мобилизация, големи загуби. И Путин е уплашен, тъй като общественото мнение е против мобилизацията. Затова той се опитва да намеси други участници в тази война.

Затова разузнавателните данни, с които разполагам, са, че Северна Корея подготвя 10 000 войници от различни видове войски – сухопътни, тактически, цели бригади. В една бригада нямате само сухопътни сили и войници на фронтовата линия, а различни специалисти. Знаем, че Пхенян се готви да изпрати 10 000 войници да се бият срещу нас. Това е наистина нещо спешно, за което говорих сега с лидерите. И казах, че има присъединяване на втора страна към войната на Русия срещу Украйна. Защото, например, Иран изплаща дронове и ракети, но не и хора, официално. Тук виждаме първата стъпка към световна война“, каза Зеленски в отговор на журналистически въпрос може ли да потвърди информациите за присъствието на войници от КНДР в страната му.

Твърдението, че КНДР е изпратила 10 000 свои войници на Русия за войната в Украйна, се появи на страницата на украинския "Кийв Индепендънт" на 15 октомври. То бе подкрепено от анонимен западен дипломат. Засега няма потвърждение на подобно събитие от независими източници. Военен специалист от Далечния изток на Русия обяснил пред Би Би Си, че изпратеният брой войници е далеч под 3000 (също споменаван размер на севернокорейските нашественици).  

Президентът представи пред лидерите своя план за победа на неговата страна във войната срещу Русия.

„Планът е мост за втора успешна среща на върха за мир. Вие можете да помогнете тя да стане реалност. Това ще защити не само Украйна, но и Балтика и северните страни, Полша, Балканите и други региони и партньори, които са на прицела на Русия“, каза Зеленски при пристигането си на срещата.

Държавният глава бе категоричен, че наложеният фалшив мир никога не дава сигурност. Пред европейскикте лидери той посочи, че общият натиск върху Русия и укрепването на Украйна са от ключово значение тази война да приключи така, че да попречи на Москва да я започне отново.

Зеленски пак настоя Украйна да получи покана за членство в НАТО:

„Ако получим знак, че ще влезем в НАТО, ще почувстваме, че не сме сами. Ако наистина искате Украйна да бъде част от пакта, това трябва да се докаже и с действия. Затова отправянето на покана не е пресичане на червени линии. Това е предпазна мярка и би показало, че Путин няма да промени света със сила.“

Украинският президент припомни, че страната му е единствената в световната история, която се е отказала от ядреното си оръжие. И отбеляза, че тя избира членството в НАТО пред този вид оръжие.

„Видяхме се с Виктор Орбан, стиснахме си ръцете. И това е нещо“, отговори Зеленски на друг въпрос.

Унгарският премиер е сред главните противници на военната помощ за Украйна. Заради Будапеща повече от година е блокирана помощта за Киев по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ).