След очакваното увеличение на заплатите на военните с 30 до 50 на сто и на фона на обявената от служебната министърка на финансите "дупка" в бюджета за догодина от 18 милиарда лева, днес от Министерство на отбраната обявиха нова цел: разходите за отбрана за догодина да достигнат 2,5 на сто от БВП при 2 сега.

"Нашето намерение е още с бюджета за 2025 г. разходите за отбрана да достигнат по-високо ниво от 2,5 процента от брутния вътрешен продукт", каза в словото си при отбелязването на Деня на военния парашутист в Пловдив заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, цитиран от БТА.  

По думите му днешната среда за сигурност, опитът на съюзниците и изискванията на съвременната среда налагат запазването на по-висок разход в областта на отбраната и отделяните за сега 2% от БВП се оказват недостатъчни.

Илиев сам припомни, че тази година заплащането в армията се увеличи средно с 10 на сто и допълни, че за следващата година се планира ново увеличение - около 30 на сто. Припомняме, че най-ниското основно месечно възнаграждение на военнослужещите от 1 януари 2025 г. ще бъде от 2300 лв. до 2370 лв. Най-ниското увеличение е точно с 27%, а най-високото - с 47 на сто. Обещанието е, че на сходно увеличение във възнагражденията от догодина ще се радват и в МВР.

В същото време служебната финансова министърка Людмила Петкова обяви преди седмица, че публичните разходи нарастват със значително по-сериозен темп, отколкото приходите. Така например разходите за персонал на държавната хазна се се увеличили от 14,6 млрд. лева през 2022 г. до 18 млрд. лева през настоящата 2024 лева.